Támogató csoportba várják a daganatos betegeket, illetve a demens betegek gondozóit

0
574
Illusztráció: Gyulafehérvári Caritas

A Gyulafehérvári Caritas marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja támaszcsoportba várja a daganatos betegségekkel küzdőket, illetve azokat, akik demenciával küzdőket ápolnak.

A daganatos betegeknek keddenként 12 órától tartanak csoportfoglalkozásokat Szigyártó Adrienn és Cosma István pszichológusok a Mărăști utca 13. szám alatt. A szakemberek olyan idős betegeket várnak a csoportba, akiknek lelki támaszra van szükségük. A foglalkozások célja, hogy elősegítsék a betegséggel való megküzdést, érzelmi támaszt nyújtsanak és javítsák az idős személyek életminőségét. Érdeklődni és jelentkezni a 0365 407 033-as vagy a 0741 258 194-es telefonszámok egyikén lehet munkanapokon 8 és 16 óra között.

A demenciával élő családtagokat gondozókat ugyancsak Cosma István klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, mentálhigiénés szakember és Szigyártó Adrienn pszichológus, szupervízióköteles család-pszichoterapeuta várja ugyanerre a helyszínre. A beszélgetések során olyan témákat érintenek, mint a demencia mélyebb megértése, a betegség és a családi rendszer, a maradandó én fogalmának tisztázása, gondozási stílusok, kommunikáció, a család segítő és támogató szerepe vagy a gondozók, családtagok mentálhigiénéje. Emellett a szakemberek figyelembe veszik a csoport által javasolt témákat, igényeket is. A foglalkozássorozat tizenegy alkalomból tevődik össze, amelyek keddenként 17 órától, heti rendszerességgel zajlanak. A részvétel előzetes jelentkezés alapján történik, mivel a helyek száma korlátozott. A szakemberek minimum nyolc, maximum tizenkét személyt tudnak fogadni a csoportba. A részvételi díj 20 lej/alkalom, amellyel a jelentkezők a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának programjaihoz járulnak hozzá. Érdeklődni és jelentkezni Szigyártó Adrienn csoportvezetőnél lehet 8 és 16 óra között az alábbi elérhetőségek egyikén 0365 407 033, 0741 258 194 vagy az adrienn.szigyarto@caritas-ab.ro elektronikus címen.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas