Megújult a dettai templom orgonája

0
592
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A jelenlegi dettai római katolikus plébániatemplom 1900–1901 között épült neogótikus stílusban, és 1910-ben Szent Anna tiszteletére szentelte fel Csernoch János akkori csanádi püspök, későbbi esztergomi bíboros. A templomhoz, a szentmiséhez, de a közösség zenei kultúrájához szorosan kapcsolódik az orgona.

Franz Metz zenetudós a következőképpen ír a csodálatos dettai hangszerről: „A dettai római katolikus templom orgonáját Carl Leopold Wegenstein építette 1905-ben, rajta a felirat: Wegenstein C. L. Temesvárott. Pneumatikus traktúra és a szélláda alkotja. Az orgonaszekrényt és a konzolt kézi faragás díszíti gazdagon. A konzolon található felirat szerint a hangszert 1914-ben Richard Wegenstein (…) javította.”

Az orgona állapota már nem volt megfelelő sem a szentmisék zenei szolgálatára, sem koncertek keretében való közreműködésre, ezért tavaly az egyházközség úgy döntött, hogy kezdeményezi a hangszer általános helyreállítását.

A csíkszentsimoni Sándor Péter orgonaépítő mester által adott árajánlatnak megfelelően a javítás munkafázisai a következők: az orgonaszekrény kibontása, sípjainak kiszedése, szerkezeti részek, elemek szétbontása, szétszerelése. Az orgonaszekrény, valamint a belső szerkezetek portalanítása, tisztítása, az I. és II. manuálok és pedál regisztergépezetek szétszedése, alkatrészeinek javítása és bőrözése, új membránok beszerelése, az I. és II. manuálok reléinek szétszedése, szelepek javítása, szelepek szabályozása, új membránok beszerelése, membránok készítése a játszóasztalhoz, az I. és II. manuál és pedálmű relészerkezeteihez, az I. és II. manuálok és pedálművek szélládáinak a portalanítása, tömítések ellenőrzése, membránok készítése és beszerelése, a fa és fémsípok tisztítása és javítása, az orgona fúvójának újra bőrözése, az orgona intonálása, hangolása.

A felújításról Lokodi Attila helyi plébános a következőképpen nyilatkozott: „Az orgona javításának munkálataihoz a hívek közössége, sok zenekedvelő személy, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével Magyarország Kormánya nyújtott támogatást, amit ezúton is hálásan köszönünk. A temesvári püspökség részéről az építészeti hivatal munkatársai kísérték figyelemmel a munkálatokat. A felújítás a szerződésnek megfelelően történt. Első fázisban leszerelték az összes membránozott részt és műhelybe szállították javításra, újra membránozásra. Ezt követően a játszóasztalt szerelték le, valamint a szélládát és fúvót, amit szintén műhelyben javítottak, illetve cserélték benne, ami szükséges volt. Következett a helyben maradt részek javítása, cseréje, valamint az összeszerelés. Ennek a munkálatnak eredményeképpen az orgona visszakapta eredeti hangzását, ily módon a szentmisék sokkal felemelőbbek lettek. Ezen kívül most már »minőségi« orgonakoncerteket is tarthatunk. Részt vehetünk a neves Temesvári Orgonafesztiválon (Timorgelfest), amelynek szervezői már megkerestek bennünket, de eddig nem volt megfelelő orgonánk. Most, a közös összefogásnak, a helyi és az anyaországi segítségnek köszönhetően, ebbe is bekapcsolódhatunk.”

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS