A kommunikáció híd, ne használjuk falként

0
862

,,Beszélj a szíveddel: Veritatem facientes in caritate” (Az igazságot szeretetben cselekedni) a 2023-as társadalmi kommunikáció világnapjának témája.

Ez összekapcsolódik a 2022-es témával — ,,Hallgass a szív fülével” –, annak az útnak a részét képezi, amely az egész egyházat a 2023 októberében tartandó püspöki szinódus megünnepléséhez vezeti.

A szívvel beszélni — magyarázta a közlemény — azt jelenti, hogy ,,okot adunk a reményre”, és ,,a kommunikáció ajándékát hídként, nem falként használjuk”.

Ez meghívás arra, hogy ,,szembe menjünk az árral” egy olyan időszakban, amelyet a polarizáció és a heves viták jellemeznek, amelyek elmérgesítik az indulatokat — még az egyházi életben is.

A téma továbbá arra hív mindenkit, hogy ,,ne féljen kimondani az olykor kényelmetlen igazságot, amelynek alapja az evangélium”.

Ez az igehirdetés nem választható el ,,az irgalmasság stílusától, a korunk embereinek örömeiben és szenvedéseiben való őszinte részvételtől”, ahogyan azt a Bibliában a titokzatos vándor és az emmauszi tanítványok közötti párbeszéd mutatja.

A világ különböző régióiban zajló konfliktusok drámai kontextusában a téma megerősíti az ellenségesség mentes kommunikáció fontosságát. Így elősegíti ,,a másikkal való párbeszédre nyitott kommunikációt, ez elősegíti a teljes leszerelést”, amely arra törekszik, hogy lebontsa a szívünkben lappangó ,,háborús pszichózist”, ahogyan Szent XXIII. János hatvan évvel ezelőtt prófétai módon buzdított a Pacem in terrisben.

Ebben a tekintetben mindenki, és különösen a kommunikáció területén dolgozók, arra vannak felszólítva, hogy hivatásukat ,,egy igazságosabb, testvéribb és emberibb jövő építésének küldetéseként” gyakorolják.

Ferenc pápa 2022. szeptember 29-én két új tagot és 10 új tanácsadót nevezett ki a Kommunikációs Dikasztériumba.

A tagok között van Ivan Maffeis érsek, Perugia-Città della Pieve (Olaszország) érseke és Valdir Jose De Castro, Campo Limpo (Brazília) püspöke.

A Dikasztérium új tanácsadói: P. George Plattoham, az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége (FABC) Társadalmi Kommunikációs Hivatalának titkára; Oscar Elizade Prada, a CELAM Kommunikációs Osztályának koordinátora; Helen Osman, a SIGNIS elnöke; P. Fabio Pasqualetti, a Pápai Szalézi Egyetem Kommunikációtudományi Karának dékánja; Veronica Donatello nővér, az Olasz Püspöki Konferencia Fogyatékkal Élők Lelkipásztori Szolgálatának vezetője, Adelaide Felicitas Ndilu nővér, a Kenyai Püspöki Konferencia Szociális Kommunikációs Bizottságának ügyvezető titkára és a Radio Waumini igazgatója; Andrew Kaufa, az AMECEA Regionális Püspöki Konferencia Kommunikációs Hivatalának koordinátora, Tomas Insua, a Laudato Si mozgalom ügyvezető igazgatója, Antonio Cisternino professzor, a Pisai Egyetem Ateno Információs Rendszerének (CIO) elnöke, és John E. Corcoran, a Trinity Life Sciences alapítója.

Forrás: Vatican News