Szent László oltalmában

Háromszáz éves a várad-újvárosi templom

0
841

Főpásztori misével ünnepelte fennállásának 300. évfordulóját január 10-én délután 6 órakor a Nagyvárad-Újvárosi Szent László Római Katolikus Plébániatemplom.

,,Régi nagy királyunk, dicsőséges László, kérünk, légy Istennél értünk közbenjáró!”

Ebben az évben temploma fennállásának 300. évfordulóját ünnepli a várad-újvárosi római katolikus egyházközség. Csáky Imre püspök, bíboros az 1692-ben lezárult 32 éves török uralom után kezdeményezte Szent László király tiszteletére a plébániatemplom megépítését. Az épülőfélben lévő istenházába 1723. január 10-én költözött át a káptalan, 1756. május 23-án szentelte fel az épületet Forgách Pál püspök.

Az évforduló alkalmából január 10-én, kedden  Böcskei László megyés püspök szentmisét mutatott be a várad-újvárosi Szent László-templomban.

Kovács F. Zsolt, a várad-újvárosi Szent László templom plébánosa úgy fogalmazott: egy láncszem vagyunk mi, sorban a háromszázadik, akik ezzel az ünnepi főpapi szentmisével szeretnénk a mögöttünk lévő hosszú láncsort ráakasztani a jelen megtartó pillérére, hogy erről a pontról szilárd alapot teremtsünk magunknak és reményteli jövőt biztosítsunk utódainknak.

Böcskei László püspök szentbeszédében arra kérte Isten áldását, hogy ne csak kövekből építsünk templomot, hanem élő és folyamatosan megújuló közösséget tudjunk építeni, mely a jövőbe mutat és melyet az elmúlt 300 év alatt az alapoktól építettek fel a római katolikusok a török felszabadulás utáni Nagyváradon.

A szentmisén a fennállásának szintén 300. évfordulóját ünneplő Szent László Ének- és Zenekar és a helyi Halmos László kórus szolgált.

A Szent László templom az 1692-es török hatalom alóli felszabadulást követően épült, rövid ideig Nagyvárad harmadik székesegyházaként is szolgált.

Forrás: nagyváradi egyházmegye