Lehetőség az együttlétre

0
554
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Megnyílt az idősek nappali foglalkoztatója Gyergyószentmiklóson január 9-én, a Márton Áron utca 22. szám alatt. A Gyulafehérvári Caritas új szolgáltatása mindenki számára lehetőség, aki betöltötte a 65 évét és hétköznapokon délelőtt 10 órától társaságban szeretne lenni. Gáll Gabriella csoportvezető azokat a személyeket hívja-várja munkatársaival együtt, akik szeretnék jó társaságban felidézni a múltat, ránézni a jelenre, jövőre, szeretnék megosztani tapasztalataikat, életük eseményeit, vágyaikat.

„Négy éve vagyok özvegy, öt gyermekem, kilenc unokám van, mindegyik ahol tud, ott segít. Jövedelmem nincs, hogy kicsi pénzem legyen, megtanultam méhészkedni, kötök, sütök… a baracktésztám arany minősítést is kapott.”

„Kolozs megyei vagyok, ide jöttem férjhez 42 éve. Akkor 18 éves voltam, heten voltunk testvérek, jöttem, hogy apadjunk. Gazdálkodok, van az udvaron csirke, nyúl, kutya, macska… A csirkéket nevelem, aztán levágom, eladom, lekvárokat, szörpöket készítek. Sokáig növénypalántákat neveltem eladásra… Hiába, aranyosszéki a származásom.”

„Az asszony meghalt szeptemberben múlt egy éve. Gyermekünk nem volt. Unalmas egyedül.”

„Tölgyesben születtem, Gyergyóba, a deszkagyárba jöttem dolgozni. Férjnél voltam, aztán, miután elváltunk, lett egy élettársam, szerette a gyermekeimet, elfogadta a mostohákat, hálás vagyok érte, Isten nyugtassa őt. Nyugdíjam ezer lej, nem sok, de az enyém. Volt már nehezebb életem is.”

„Tíz éve ápolom a férjemet. Van közöttünk egy függöny, amelyik nem engedi, hogy betegnek lássam. Úgy gondolom mindig, hogy csak azért fekszik, mert pihen. De nem beteg. Ez erőt ad nekem. Megölelem a sorsomat.”

„Szeretem az embereket, a társaságot. Jó lenne, ha minden nap találkoznék valakivel.”

„Jó volna, ha a gyermekeknek nem kellene külföldre menniük. Az időseknek jó lenne, ha gyermekeik minden nap segítenék őket, legalább egy kérdéssel: Hogy vagy?”

A fenti gondolatokat idősödő személyek osztották meg. Közös bennük az, hogy egy társaságba kerültek, és igényük van arra, hogy találkozzanak, magukból adjanak, másokat meghallgassanak. Adott ehhez a keret: január 9-én megnyílt az Idősek nappali foglalkoztatója Gyergyószentmiklóson, a Márton Áron utca 22. szám alatt, a Caritas hátsó, udvar felől megközelíthető épületében.

A Gyulafehérvári Caritas új szolgáltatása mindenki számára lehetőség, aki betöltötte a 65 évét és hétköznapokon délelőtt 10 órától társaságban szeretne lenni. Amint a csoportvezető, Gáll Gabriella elmondta, azokat a személyeket hívja-várja munkatársaival együtt, akik szeretnék jó társaságban felidézni a múltat, ránézni a jelenre, jövőre, szeretnék megosztani tapasztalataikat, életük eseményeit, vágyaikat. Jöhetnek mindazok, akiket érdekel az időseknek való torna, vonzó az agytorna, a társasjátékozás, a közös kézimunkázás… A lehetséges tevékenységek sorát pedig folytassák azok, akikben van nyitottság, eljönnek, hogy találkozzanak, kikapcsolódjanak, önmagukért, valamit pluszban tegyenek életminőségükért.

Az első együttlétről egy résztvevő e szavakkal távozott: „Én nem vagyok híres-daliás, itt sem várok csodákra, de eljövök máskor is egy kicsi kikapcsolódásért.”

Nyitott az ajtó, színes a társaság. Minden érkező szívesen látott.

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas