Csapatszellem: másokkal együtt

0
304

,,Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki.”

Isten soha nem akarta, hogy elszigetelten, mindent egyedül próbálj megtenni. A siker akkor következik be, ha másokkal együtt dolgozol.

Nehémiás többek között azért volt sikeres Jeruzsálem újjáépítésében, mert a munkát sok ember által kezelhető feladatokra bontotta. Nehemiás könyvének 3. fejezete szerint 18 csapat segített a javításokban, és 21 alkalommal olvashatod ott a mellette vagy mellettük kifejezést.

Nehémiás azt akarta, hogy az emberek megértsenek valamit. Tartott nekik egy buzdító beszédet, ami valahogy így hangzott: ,,Ha elfáradtok és elcsüggedtek, csak nézzetek balra és jobbra, és látni fogjátok a mellettetek dolgozó embereket. Rá fogtok jönni, hogy nem vagytok egyedül. Egy csapat tagjai vagytok.”

Segített az embereknek, hogy valami nagyobb dolog részének érezzék magukat, mint ők maguk. Ezt úgy érte el, hogy a munkához megteremtette az emberek között a csapatszellemet.

Az Újszövetség 58 alkalommal használja az egymás kifejezést. A Biblia azt mondja, hogy szeressük egymást, segítsük egymást, szolgáljuk egymást, hordozzuk egymás terheit, és így tovább. Így alakul ki a csapatszellem. Miért elengedhetetlen a csapatszellem a céljaid eléréséhez? A Biblia azt mondja: ,,Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” (Préd 4,9-10, 12).

Pál apostol megértette a csapatszellem kialakításának ezt az elvét. Soha egyetlen szolgálatát sem végezte egyedül. Mindig vitt magával egy csapatot. Ugyanez igaz Jézusra is. Az egész szolgálatát egy 12 fős csoporttal végezte. Valójában az első dolog, amit Jézus a szolgálatában tett, az egy kis csoport létrehozása volt.

Talán azért erőlködsz a célod eléréséért, mert egyedül mentél neki. Ne feledd, hogy soha sem arra születtél, hogy közösség nélkül élj. Az a munka, amit Isten számodra szánt, mindig másokkal együttműködve fog megvalósulni.

Kérdések további elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nézd meg azokat az embereket, akik balra és jobbra tőled dolgoznak. Milyen a csapatszellem érzése velük az oldaladon?
  • Milyen következményeket tapasztaltál az életedben, amikor egyedül próbáltál valamit elérni? Ha visszamehetnél, milyen változtatásokat eszközölnél?
  • Hogyan működik jobban, ha három vagy több ember — nem csak kettő — dolgozik együtt egy feladaton?

Forrás: Napi Remény (Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.18.)

MEGOSZTÁS