Kovács Gergely érsek körlevele XVI. Benedek pápa halála kapcsán

0
672
A hívek sorban állnak, hogy bejuthassanak a Szent Péter bazilikába, ahol leróhatják kegyeletüket XVI. Benedek ravatalánál. Fotó: Vatican News

Az alábbiakban Kovács Gergely érseknek az emeritus pápa halála és közelgő temetése kapcsán kiadott körlevelét olvashatják.

Fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel értesültünk arról, hogy XVI. Benedek emeritus pápa 2022. december 31-én hazatért Teremtőjéhez. Temetési szertartását Ferenc pápa vezeti 2023. január 5-én, csütörtökön, 9.30 órai (kelet európai idő szerint 10.30) kezdettel, a Szent Péter téren. Az emeritus pápa azt kérte, hogy a szertartáson mindent az egyszerűség jellemezzen – ahogyan ő maga élt. Ennek fényében főegyházmegyénkben az alábbiak szerint foglaljuk imáinkba és kísérjük el utolsó földi útján az elhunyt pápát:

  • A temetés napján, január 5-én, minden plébániatemplomban mutassunk be gyászmisét az elhunyt emeritus pápáért. Amennyiben már van előjegyzett szentmiseszándék, az egyetemes könyörgésekben emlékezzünk meg róla.
  • A temetés napján, január 5-én, a déli harangszó után harangozzunk lelke üdvéért.
  • Január 9-én, hétfőn 18.00 órakor a gyulafehérvári székesegyházban gyászmisét mutatunk be, amelyre szeretettel várjuk a paptestvéreket és a híveket, hogy közösen adjunk hálát XVI. Benedek emeritus pápa életéért.

Ferenc pápához csatlakozva kérünk minden jószándékú embert, hogy imáiban emlékezzen meg az emeritus pápáról, hogy részeltesse őt a Mindenható az igazak örök jutalmában. Ugyanakkor imádkozzunk Ferenc pápáért és az egész egyházért.