Mondjunk egy külön imát XVI. Benedek emeritus pápáért, aki csendben támogatja az egyházat

0
281

A szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa külön imát kért a hívektől 95 éves elődjéért: „Az Úr támogassa őt az egyház iránti szeretetnek ebben a bizonyságtételében mindvégig”. A Vatikáni Sajtóterem igazgatója, Matteo Bruni Benedek emeritus pápa kapcsán bejelentette: „Az elmúlt néhány órában az életkor előrehaladtával súlyosbodott az állapota. A helyzet jelenleg ellenőrzés alatt áll, az orvosok folyamatosan megfigyelés alatt tartják.” Ferenc pápa meglátogatta a Mater Ecclesiae kolostorban.

A szerdai általános kihallgatás végén az olasz hívek köszöntése során, az írott szövegtől elszakadva, a VI. Pál teremben jelenlévőkre tekintve Ferenc pápa egy konkrét imaszándékkal bízta meg őket: „Mondjunk egy külön imát XVI. Benedek emeritus pápáért, aki csendben támogatja az egyházat.” „Emlékezzetek meg róla, aki nagyon beteg, kérve az Urat, hogy vigasztalja és támogassa az egyház iránti szeretetről szóló tanúságtételben mindvégig.”

Ferenc pápa néhány szava a 2022. április 16-án 95. életévét betöltött Benedek pápa egészségi állapotának kényes helyzetére utal. Ezt megerősítette Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóterme igazgatójának közleménye: „Az emeritus pápa egészségi állapotával kapcsolatban, akiért Ferenc pápa imát kért a ma reggeli általános kihallgatás végén, megerősíthetem, hogy az elmúlt néhány órában súlyosbodás következett be az életkora előrehaladtával. A helyzet jelenleg ellenőrzés alatt van, az orvosok folyamatosan megfigyelés alatt tartják.” Az általános kihallgatás végén „Ferenc pápa a Mater Ecclesiae kolostorba ment, hogy meglátogassa XVI. Benedeket. Csatlakozunk hozzá az emeritus pápáért való imádságban” – fogalmazott a Szentszéki Sajtóterem igazgatója.

Joseph Ratzinger azóta, hogy néhány hónappal a 2013. februári lemondását követően beköltözött a Mater Ecclesiae kolostorba, továbbra is a Vatikáni kertekben lévő épületben él. A Comunione e Liberazione egyházi mozgalomhoz tartozó megszentelt életű Memores Domini nővérek gondozzák, valamint személyi titkára, Georg Gänswein érsek, aki az évek során mindig mesélt az imával, zenéléssel, tanulmányokkal és olvasással töltött életéről, és beszámolt Benedek pápa egészségének alakulásáról.

Ferenc pápa számos alkalommal beszélt az elődjéhez fűződő kapcsolatáról, akit a 2021. június 29-i Úrangyala imádság alkalmával, Joseph Ratzinger pappá szentelésének hetvenedik évfordulóján „atyának” és „testvérnek” nevezett.  A karácsonyi vagy húsvéti ünnepekre, illetve a konzisztóriumok alkalmából az új bíborosokkal Ferenc pápa soha nem mulasztotta el a közelség és az udvariasság gesztusát, hogy ellátogatva a vatikáni kolostorba kifejezze jókívánságait és köszöntését.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS