Emberi Méltóságért díjat kapott a dévai Szent Ferenc Alapítvány

0
300

Gyermekmentő tevékenysége elismeréseként a dévai Szent Ferenc Alapítványnak ítélte oda az Emberi Méltóság Tanácsa a 2022-es Emberi Méltóságért díját. Az elismerést Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítvány létrehozója vette át december 21-én Budapesten.

Lomnici Zoltán, a Emberi Méltóság Tanácsának elnöke hangsúlyozta: az alapítvány az árva gyermekek felkarolásával emberi életeket ment. Az alapítvány munkájának köszönhetően egyre többen odafigyelnek elesett, segítségre szoruló embertársainkra – mondta, hozzátéve, ez az adakozókedvet is erősítette Magyarországon és a környező országokban. Az emberek egyre inkább megértik, hogy felelősek vagyunk egymásért – tette hozzá Lomnici Zoltán.

Böjte Csaba a díjátadón fohászt mondott az ukrajnai békéért, és imádkozott a kárpátaljaiakért, magyarokért és ukránokért, ruszinokért egyaránt. Kifejezte reményét, hogy a Kárpátalján élő nemzetiségek jó testvérekként együtt, békében tudják építeni közös hazájukat. Imát mondott azokért a katonákért, civilekért, akik az öldöklő háborúban vesztették életüket vagy sebesültként várják a karácsonyt. „Urunk, Istenünk, adj békét Ukrajnának, adj békét a világnak, add, hogy mi magunk is a béke eszközei lehessünk” – mondta Böjte Csaba.

A rendezvényen több száz – táskákat, írószereket, tanulást segítő eszközöket tartalmazó – ajándékcsomagot adtak át a kárpátaljai magyar és ukrán egyetemisták képviselőinek. Ezeket Böjte Csaba segítségével juttatják el Kárpátaljára. Ezzel kapcsolatban Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára hangsúlyozta: a jövő értelmiségétől azt várják, hogy társadalmi békét és egyetértést teremtenek a Kárpátalján ezer éve együtt élő magyarok, ruszinok és ukránok között.

Forrás: MTI