Ülésezett a Bíborosi Tanács

0
264
A Bíborosi Tanács tagjai Ferenc pápával a Szent Márta-házban. Fotó: Vatican Media/Vatican News

A Szentszék Sajtótermének tájékoztatása szerint a Szent Márta-házban tartották a testület ülését december 5-én és 6-án a pápa jelenlétében. A bíborosok áttekintették a folyamatban levő szinódus kontinentális szakaszának alakulását.

Ferenc pápa december 5-én és 6-án részt vett a Bíborosi Tanács ülésén a Szent Márta-házban. A megbeszélések első napján az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája (COP27), az éghajlatvédelmi intézkedések végrehajtásáról szóló csúcstalálkozó állt a középpontban, amelyet az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartottak november 7–8. között. Az egyiptomi konferenciáról Pietro Parolin és Ambongo Besungu bíborosok számoltak be. Ugyanezen a napon a bíborosok részt vettek a Szent Péter-bazilikában Richard Kuuia Baawobr ghánai bíboros lelki üdvéért bemutatott szentmisén is.

December 6-án, kedden a pápával közösen a bíborosok a folyamatban lévő szinódus kontinentális szakaszáról beszélgettek, amelynek témája „A szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés”. Mario Grech bíboros beszámolója alapján foglalkoztak a digitális szinódusi folyamat eredményeivel, amelyeket a Kommunikációs Dikasztérium együttműködésével dolgoztak ki.

A tanács ülésének végén O’Malley bíboros ismertette a püspöki konferenciák és a Római Kúria szolgálatában álló Kiskorúak Védelmi Bizottságának közelmúltbeli erőfeszítéseit. Kedden délután pedig Gracias bíboros beszámolt az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének tanácskozásáról, amelyet októberben tartottak Bangkokban.

A találkozó alkalmat adott arra, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást a különböző földrajzi referenciaterületek aktuális ügyeiről, és átfogóan értékeljék a Bíborosi Tanács elmúlt években elért eredményeit.

A találkozón, amelynek következő ülését 2023 áprilisára tűzték ki, Pietro Parolin, Giuseppe Bertello, Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Oswald Gracias és Fridolin Ambongo Besungu bíborosok vettek részt, valamint a tanács titkára, Marco Mellino püspök.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News