Jól segíteni – motiváció és szakmaiság a segítésben

Borota Gábor előadása Kézdivásárhelyen

0
870
Fotók: Mátis Judit, Olasz Béla

Motiváció és szakmaiság a segítésben: a személyes és szakmai én találkozása címmel tartott előadást Borota Gábor csíkszeredai pszichológus december 10-én, szombaton délelőtt 10:30-tól Kézdivásárhelyen. Az egészségügyben és a segítő szakmában dolgozók részére szervezett programot a minorita rendházban tartották.

A pszichológus előadásában kiemelte, hogy a szakszerű segítés alapja az elméleti tudás, a tapasztalat és az alapos és reális önismeret. Mindez azért fontos, mivel a segítésben személyiségünkkel vagyunk jelen, és nagyon sok esetben személyes énünk elakadásokkal és sebekkel terhelt, ami megnehezítheti a szakmai énünkkel való helyes és megfelelő reagálást.

Mivel minden kimondott szónak nagy hatása van érzelmi világunkra, ezért nagyon fontos, hogy hogyan nyilvánulunk meg a társas és a segítő kapcsolatainkban. A szakmai én (felkészültség, tudás, tapasztalat) ad egy keretet, amely által megtörténik a szakmai segítségnyújtás adott esetben, amennyiben elakadásokkal és sebekkel küzdünk kellő önismeret hiányában, akkor személyes énünk lép elő, amelynek tünetei: munkához való passzív hozzáállás, fokozott érzelmi instabilitás, érzékenység (sértődöttség), érzelem átvitel (harag éreztetése), amelyek teljes mértékben gátolják a szakmai segítségnyújtást.

Fontos látni, hogy a segítő szakmában dolgozók fokozottan veszélyeztetettek, ami a kiégést és a depressziót illeti. Az altruizmus, a segítségnyújtás saját meggyőződésből kell forrásozzon, és egyfajta belső öröm kell kísérje, maga a cselekvés iránti öröm. Ebből könnyedén leszűrhető, hogy a helyünkön vagyunk. Hiszen ekkor tudunk felelősséget vállalni magunkért, azért, ahogy jelen vagyunk. Mindez pedig istengyermekségünkben gyökerezik, amely azt a fajta értéktudatot teszi realitássá, amelyet az előadó így fogalmazott meg: „én magam értékes vagyok, és nem azért, mert annyi mindenkinek segítettem, hanem pusztán a létem érték!”

Az interaktív előadást kérdések követték, majd pedig személyes megosztások, kötetlen együttlét. A jelenlévők kifejezték köszönetüket az előadás megszervezéséért.

Kézdivásárhelyi Szentháromság-plébánia