Fra Angelico: Angyali üdvözlet

0
1950
Fra Angelico: Angyali üdvözlet

Fra Angelico, eredeti nevén Guido di Pietro, a szerzetességben felvett nevén pedig Fra Giovanni da Fiesole 1395 körül született a Firenze melletti Vicchióban. Az olasz reneszánsz egyik kiemelkedő alakja. A művészettörténetben elterjedt nevét a kompozícióin sokszor megjelenő angyalokról kapta. A Domonkos-rendi közösségbe testvérével együtt lépett be. Művészi pályafutását mint miniatúrafestő kezdte el, és ezen a területen hamar elismertté vált aprólékos kidolgozása és élénk színhasználata miatt. Művei közül kiemelkedik élete egyik legfontosabb megbízatása, a vatikáni palota pápai kápolnájának a kifestése. 1982-ben Szent II. János Pál pápa boldoggá avatta az évszázadokon át tisztelt „angyali” festőt. Jelen írásban egy olyan témát szeretnénk bemutatni, amelyet a festő többször is megjelenített: az Angyali üdvözletet.

Az Angyali üdvözlet falfestmény a firenzei San Marco konventben készült a híres Cosimo de Medici megrendelésére az 1430-as években. A kompozíció azt a jelenetet ábrázolja, amikor Gábriel angyal hírül adja Máriának, hogy gyermeket fog szülni. A jelenet egy korinthoszi oszlopokkal ellátott terasz alatt zajlik, amely a szabadba nyílik. A két szereplő egymással szemben helyezkedik el keresztezett karokkal, amely a befogadást jelképezi. Mária ülő helyzetben van, aki előtt az alázat jeleként az angyal térdet hajt, és ezzel elismeri istenszülői méltóságát.

A kompozíciót a harmónia tölti be, a színek és formák lágyságával. Az angyal rózsaszín ruhát visel, amely az öröm színe. Ugyanígy Mária alsó ruhája is halvány rózsaszín, amelyet sötétkék köpennyel fed el. A kék Isten jelenlétét szimbolizálja. Az angyal szárnyai a képen látható összes színt felerősítve egy helyre koncentrálják, és bár erőteljesnek tekinthető ez a megoldás, a festmény harmóniáját mégsem töri meg, sokkal inkább beteljesíti azt.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 2022/49-es számában.