Együttműködés: beteggondozás Kovászna megyében

0
702
Illusztráció: Gyulafehérvári Caritas

Kovászna megyében 2004 óta folyamatos az együttműködés a Kovászna Megyei Tanács, a helyi tanácsok és a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozói szolgálat működtetése között. Minden év elején a megyei tanács finanszírozási lehetőségeket kínál az otthoni ápolási szolgáltatások támogatására és folytatására. Kovászna Megye Tanácsa idén 300 000 lejjel támogatta a programot április és november között.

Az otthoni egészségügyi és szociális segítségnyújtás integrált rendszerben nyújtott tevékenységek összessége, amelynek fő célja a személy autonómiájának fenntartása, valamint az információkhoz való hozzáférésének biztosítása, a támogatott személyek családtagjainak támogatása a segítségnyújtási folyamatban való aktív részvételhez. A program fontos szerepet játszik az ellátásban a családok, a helyi közösségek és a döntéshozók bevonásával.

Az otthoni gondozói program célja az egészségügyi alapápolás és szociális gondozás biztosítása, az egészségi állapot megtartása, helyreállítása, illetve javítása az ágyhoz, házhoz kötött idős, beteg emberek számára. A Caritas munkatársai által nyújtott szolgáltatások a helyzettől függően lehetnek egészségügyi, háztartási vagy szociális jellegűek. A betegközvetítő szolgálat során segítenek kapcsolatot teremteni a beteg és a szakorvos között, ha szükséges a beteg szállítását vagy szállásának biztosítását is megoldják.

Az idei év projektidőszakában Kovászna megyében a Caritas gondozói 704 idős és beteg embernek segítettek összesen 211 519 egészségügyi és szociális szolgáltatást nyújtva a kedvezményezetteknek. A szolgáltatás Kovászna megye több településén van jelen: Bereck, Kézdimartonos, Ojtoz, Esztelnek, Kurtapatak, Lemhény, Ozsdola, Hilib, Kézdiszentlélek, Kézdiszárazpatak, Kézdikővár, Kiskászon, Kézdialmás, Csomortán, Kézdivásárhely, Szászfalu, Nyujtód, Kézdisárfalva, Oroszfalva, Torja, Futásfalva, Zabola, Székelypetőfalva, Székelytamásfalva, Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Szentkatolna, Imecsfalva, Hatolyka, Márkos, Kézdimartonfalva, Csernáton, Ikafalva, Kézdialbis, Sepsibükszád. Sok kedvezményezett számára a program keretében nyújtott segítségnyújtás az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék az intézményi elhelyezést.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas