A pápa decemberi imaszándéka az önkéntes szervezetekért 

0
200

Ferenc pápa közzétette decemberi imaszándékát, amelyben arra kéri a híveket, imádkozzanak azért, hogy az önkéntes szervezetek, és a bennük dolgozók „az irgalmasság kézműveseiként” munkálkodjanak.

Az év utolsó pápai videójában Ferenc pápa arra buzdítja a híveket, hogy imádkozzanak az önkéntes szervezetekért és mindazokért, akik azokban dolgoznak. A szentatya arra biztatja az önkéntes szervezeteket és önkénteseket, hogy folytassák munkájukat az emberi méltóság és a közjó előmozdításában, „ne csak az emberekért, hanem az emberekkel együtt, álljanak közel hozzájuk, és figyeljenek szükségleteikre”. „Ez azt jelenti, hogy legyünk az irgalmasság kézművesei: kezünkkel, szemünkkel, figyelmes fülünkkel és közelségünkkel.”

A pápa továbbá imákat kér azért, hogy ezek a szervezetek és önkéntesek „találjanak olyan embereket, akik hajlandóak elkötelezni magukat a közjó mellett, és szüntelenül keresik a nemzetközi együttműködés új útjait”.

Az önkéntesek tanúskodnak az evangéliumról

Decemberi videójában a pápa számtalan önkéntes és szervezet munkáját emeli ki, akik világszerte gyakran láthatatlanul vagy elismerés nélkül végzik tevékenységüket. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének önkéntes programja (UNV) szerint a világon minden kilenc emberből egy végez önkéntes munkát, a világon összesen 862,4 millió önkéntes dolgozik. A világ számos országában az önkéntes szervezetek keresztény értékekre épülnek, és munkájukkal igyekeznek tanúságot tenni az evangéliumról. A pápa videója bemutatja ezeket a szervezeteket, amelyek számos válságtól, többek között természeti katasztrófáktól, gazdasági válságoktól és éhezéstől szenvedőket segítenek. „Önkéntesnek lenni, aki segít másokon, olyan választás, amely szabaddá tesz bennünket; megnyit minket mások szükségletei felé – az igazságosság követelményei, a szegények védelme, a teremtett világról való gondoskodás felé.”

A szolidaritás és az összefogás fontossága

A videóban Ferenc pápa megosztja azokat a kulcsfontosságú szempontokat is, amelyek szerinte jellemezzék az önkéntes szervezeteket, ideértve a közelséget, a szolidaritást, a meghallgatás képességét és a teljes önátadást. A pápa az önkéntes szervezetek és az állam közötti együttműködés fontosságát is hangsúlyozza, mondván: „Együttműködéssel mindent megtesznek, és valóra váltják a remény megsokszorozódásának csodáját”.

Frédéric Fornos jezsuita, a Pápa Imavilághálózatának nemzetközi igazgatója kijelentette: ez az imaszándék azt mutatja, hogy a pápa fontosnak tartja az önkéntes munkát a társadalom számára. Az önkéntesség kapcsán Ferenc pápa 2022. májusi imaszándékában hangsúlyozza: „Benne van az Istenről és az emberről alkotott keresztény nézet: Isten és a felebarát szeretete”. „Jézus arra hív bennünket, hogy úgy szeressük felebarátunkat, mint önmagunkat”. A pápa arra a következtetésre jutott, hogy társadalmunk válságos pillanataiban az önkéntesek elengedhetetlenek: „A világnak szüksége van önkéntesekre”.

Forrás: Vatican News / Somogyi Viktória