A holnap reménye

0
900

A gyulafehérvári papi szeminárium kispapjai a korábbi évek szokásaihoz híven idén is összeállították magyar és román nyelven az adventi gondolataikat tartalmazó kis füzetet, amellyel a hívek méltó készületét szeretnék segíteni karácsony szent ünnepére. Advent elején a szerkesztők személyesen adták a főegyházmegye különböző helyszínein az adventi füzetet.

A füzet advent minden napjára tartalmaz egy-egy rövid elmélkedést, amelyet Kovács Gergely érsek, a papnevelő intézet elöljárói és kispapjai írtak az adventi napok olvasmányaira alapozva.

Az idei kiadvány A holnap reménye címet kapta (román nyelven: Speranța zilei de mâine), mivel nap mint nap szembesülünk azzal a ténnyel, hogy reményveszetten rohanunk a jövő, a holnap irányába, amelyből sokszor kimarad Isten; Isten, aki igaz reménységgel akar bennünket eltölteni. A kis füzet célja a születendő Kisdednek az (újra) megtalálása, az Isten és ember iránti bizalom, valamint az igaz, tettekkel megélt keresztény hitben gyökerező remény (újra) felélesztése.

„Azt láthatjuk, hogy a világból kiveszett minden remény: betegség betegséget követ, fegyveres összecsapás üti fel a fejét mindenhol, megélhetésünk válsága folyamatosan fenyeget. A születendő Kisded reményt akar ébreszteni bennünk. Hamarosan eljön, hogy kiragadjon bennünket a szorongásból és a világ fájdalmától való félelemtől. Az adventi időben, felkészülve születése napjára, táplálnunk kell önmagunkban a holnap reményét: közelebb kell jutnunk őhozzá, a mi Reményünkhöz.”

Mint minden évben, idén is kifejezett módon próbáltak a szerkesztők arra is figyelni, hogy a kis füzetet személyesen is átadhassák ajándékként a főegyházmegye különböző területeit meglátogatva. Az elmúlt napok során a római katolikus iskolalelkészek vezetésével és segítségével a kispapok a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban és a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceumban levő katolikus osztályokat látogatták meg. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban a szerkesztők nevében Mayer Nándor és Czirják Ottó kispapok adták át a kis füzeteket.

A látogatások során lehetőség nyílt a személyes találkozásokra is, a kis füzet szerkesztői, Ferencz Zsolt, Kovács Nándor Hunor és Tóth Gellért-Huba beszélt a papi hivatás felismeréséről, a kispapság szépségeiről és nehézségeiről, a líceumi tapasztalataikról és élményeikről, a szerelemről, ugyanakkor a diákok kérdéseket is tehettek fel, amelyek még nyitottabbá tették a beszélgetéseket a kispapok és a diákok között.

Az adventi napok során Twitteren gondolatmorzsákat osztanak meg a kis füzet elmélkedéseiből.

Forrás: seminarium.ro

MEGOSZTÁS