Itt és most az ideje a lelki erények elsajátításának

Búcsúünnep a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet-líceumban

0
1001

A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum védőszentjét ünnepelte november 19-én, szombaton.

Itt és most az ideje a lelki erények elsajátításának, hangzott el az Árpád-házi Szent Erzsébet búcsú ünnepének szentmiséjén, amelyet Becze Lóránt kosteleki plébániai kormányzó mutatott be. Prédikációjában arra szólította fel hangsúlyosan az iskola diákközösségét, hogy az isteni erényekkel rakjuk tele táskánkat. A kereszténység legyen hivatásunk, legyünk keresztény édesapák, keresztény édesanyák, keresztény orvosok vagy tanárok, katolikus értelmiségiek, életünk egy célt kell szolgáljon.

Az iskola közössége e napra nemcsak lélekben készült az ünnepre, hanem mindenki magára öltötte kincsként őrizgetett népviseletét, így fejezve ki tiszteletét Szent Erzsébet előtt. Egy olyan világban, amely a bűnöket emeli ki, helyezi előtérbe, ne feledjük, honnan indultunk el, honnan töltekeztünk, mert a családunk, az iskolánk lehetőséget ad arra, hogy keresztény erényekkel telerakott táskával induljunk majd utunkra. Ebben a kifordított világban szükség van arra, hogy néha mi is kifordítsuk a bundánkat, mint amikor védjük az esőtől, a zord időtől. Védjük meg lelkünket is, hogy meg tudjuk őrizni azt, ami igazán fontos. Az itt kapott erények révén meg tudjuk mutatni a lelkünk szépségét, akár csak a bundánk a varrottas felét. Lelkünk szépségét óvjuk és mutassuk meg.

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe kiemelt szerepet tölt be az iskola életében, hiszen ilyenkor az iskola közösségének együttes ereje mutatkozik meg. Már hetekkel az ünnep előtt közös készülés van a jótékonysági kézműves vásárra, ahol a diákok és tanárok közös alkotásaiból lehet választani. A vásáron továbbá részt vettek a faluközösség tagjai is, akik saját termékeikkel színesítették a kínálatot. Az itt befolyt összeget általában szegényebb sorsú diákok étkeztetésére fordítjuk. Idén a pedagógusközösség úgy döntött, hogy az iskola tereinek kiépítésére fordítanánk.
Jelenlegi és volt diákok, tanárok, vendégek szülők közösen imádkozva kérték Árpád-házi Szent Erzsébet közbenjárását.

„Árpád-ház szentjei óvták, védték krisztusi hitünket, e hit egységében őrizték népünket…”, hangzott el a szentmise kezdetén Tankó Karola diák előadásában. Tegyük be tarsolyunkba a vers üzenetét és vigyük mi is tovább e krisztusi hitet, legyünk magyar népünknek büszkeségei.

Baliga Erika-Mária magyartanár