A kiégés tünetei, kezelése, megelőzése

0
837
Fotók: Héjja Edina

November 10-én, csütörtökön tartották a Wegener Pro Santitate Alapítvány és a kézdivásárhelyi (kantai) Szentháromság-plébánia közös szervezésű programját, amelynek meghívottja Borota Gábor csíkszeredai pszichológus volt, aki a Kiégés − tünetei, kezelése és megelőzése címmel tartott előadást a Vigadó Művelődési Házban 18:00 órától.

A pszichológus előadásában kiemelte, hogy a kiégés szindróma elterjedt probléma, egyre nagyobb tömegeket érint. Sok ember nem tudja, hogyan csökkentse a rá nehezedő nyomást és az ezzel járó stresszt, ennek következtében fizikai, érzelmi, mentális kimerültség áll be. Ebből az állapotból sokszor már csak szakember segítségével lehet kilábalni. Jó tudni, hogy a kiégésnek vannak figyelmeztető jelei, megelőzhető, kezelhető, visszafordítható folyamat, de önmagától nem szűnik meg. Ezért nagyon fontos, hogy felgyorsult világunkban kellő mennyiségű és minőségű időt fordítsunk önmagunkra, hiszen aki folyamatosan kapcsolatban van emberekkel, azaz „nagy lángon ég” könnyen a kiégés határmezsgyéjén találhatja magát. Ezt követően a szakember tisztázott olyan fogalmakat, mint az önértékelés, énkép, önbizalom és az önbecsülés, mivel társadalmunk hajlamos összemosni ezeket vagy felületesen nyilatkozni róluk.

Az előadás során szó esett a kiégés folyamatának bemutatására, amelyből a jelenlévők megtudhatták és megérthették, hogy mennyire veszélyes is a burnout szindróma. A kiégés folyamata: 1. Megszűnik a munkával való elégedettség. 2. Kisebb egészségügyi problémák megjelenése. 3. Fokozott érzelmi érzékenység. 4. Önértékelési zavar megjelenése. 5. Testi és érzelmi túlterheltség fokozódása. 6. Tovább csökken az önértékelés, letargikus és depresszív viselkedés. Borota Gábor előrebocsátotta, hogy a kiégés folyamata megelőzhető és kezelhető, amennyiben érzékeljük a kiégés jeleit.

Megelőzésként a pszichológus a határtartást, az énidő felértékelését, a pihenés fontosságát, a minőségi kapcsolatok meglétét jelölte meg. Az interaktív előadást kérdések követték, majd pedig személyes megosztások. A jelenlévők köszönetünknek adtak hangot, hogy egy ennyire aktuális témájú előadást sikerült megszervezni. Ezúton is köszönjük a Wegener Pro Santitate Alapítvány elnökének, Bakk Vitális Kingának, valamit az alapítvány koordinátorának, Sárkány-Péter Hannának a gyümölcsöző együttműködést.

A szervezők