Mi történik gyermekeinkkel? – Szakmai napot tartottak lelkigondozóknak

0
1124
Fotók: KALOT Egyesület

A címben szereplő kérdést nagybetűkkel kellene írni, hogy kellő figyelmet kapjon, hiszen annyi minden zajlik bennük, velük. Ráeszmélni, követni, megérteni, nyitottnak lenni, beérni őket, mellettük állni, megpróbálni velük haladni. Ez (is) a dolgunk szülőként, tanárként, lelkigondozóként. Ez volt a központi témája a november 5-én, szombaton a KALOT Egyesület által szervezett VII. Lelkigondozók Szakmai Napjának: találkozások, továbbképzés, megosztások, beszámolók, jövőépítés.

A szakmai továbbképzésben társaink voltak Dr. Kovács Ágnes pszichiáter, főorvos, Forró-Erős Gyöngyi és Szász-Heron Amália-Kinga pszichológusok. A plenáris előadás keretében, részletesen szó volt arról, hogy milyen komplex és gyorsan változó hatások érik a gyerekeket, fiatalokat, amivel nagyon nehéz a lépést tartani, nemhogy feldolgozni a sok hatást. Továbbá szó volt a megrendült társadalmi bizalomról is, hogy kiben és miben tudunk vagy tudnak bízni a gyerekeink, de mi magunk is.

A plenáris előadást követően műhelymunkákkal folytatódott a szakmai nap. A kiscsoportos, interaktív foglalkozások keretén belül tovább folytatódott a plenáris előadáson elhangzott témák boncolgatása, mint például: online generáció – hogyan tudunk hozzájuk kapcsolódni? Próbáltunk belelátni az Y és Z generáció értékrendjébe: hogyan is gondolkodnak ők, mi az, ami őket motiválja, milyen nehézségeik vannak, illetve mi, mint lelkigondozók, szülők, pedagógusok miben tudjuk őket segíteni. A szakmai nap témája igyekszik mindig a kor aktualitásával foglalkozni, akár vitát indítani, de legfőképp szakmai segítséget nyújtani a végzett lelkigondozóknak.

A műhelymunkák után a lelkigondozók beszámolója következett, akik megosztották, hogy melyek azok a tevékenységek, illetve területek, ahol igyekeznek a munkájukon keresztül vagy attól függetlenül bevinni a lelkigondozói szemléletet, attitűdöt. Öröm volt hallani, hogy a lelkigondozói képzés hatására sokuknak megváltozott az életük: jobban átlátják életüket, családi viszonyaikban biztosabban eligazodnak, közelebbi kapcsolatba kerültek az Istennel, sokkal több eszközük van arra, hogy életüket, kapcsolataikat minőségibb módon éljék meg. Nagy élmény volt hallgatni, hogy nem is kevesen közülük missziós lelkülettel vannak jelen közösségeikben: csoportokat szerveznek és kísérnek, a diákoknak tartalmas lelki közösségépítő és lélekmélyítő programokat szerveznek. A Nemcsak a fizikai erőszak erőszak! program keretén belül 64 településen közel 1300 fiatalnak, felnőttnek tartottak foglalkozásokat a mobbing (pszichológiai terror) és a párkapcsolaton belüli passzív erőszak témában. Csiki papok számos bérmálkozási felkészítőre hívták őket, illetve az alcsíki papoknak tartottak lelki napot ebben a témában.

Jelenleg harminc lelkigondozó végezte el az iskolai bántalmazás témában – bullying – az elkészült filmre épített képzést. Több iskolaigazgató, polgármester jelezte igényét a képzés megtartására. Az idén a csíkszeredai Segítő Mária-líceum részéről érkezett felkérés, hogy a lelkigondozók tartsanak a diákok részére kétnapos lelki napot párkapcsolati témában, önismereti játékokkal, sok beszélgetéssel. Ilyen és ehhez hasonló beszámolókkal tértek vissza a VII. Szakmai Napra lelkigondozóink, akik a megfelelő helyen, megfelelő helyzetekben próbálnak segítségére lenni a társadalomnak, az embereknek, és egyben közösséget építenek.

A szakmai programok után közös hálaadással és imával zárult a program, ezt követően évfolyamtalálkozó és szabad beszélgetések színesítették a programot.

A szakmai nap a lelkigondozói képzés által mindannyiunknak a kiindulópont, ahol jó volt annyi időn keresztül együtt lenni, fejlődni és ahová mindig öröm visszajönni a szakmai felkészítőn túl.

KALOT Egyesület