Rekviem a halottak lelki üdvéért egyházmegyéinkben

0
801
Rekviem Gyulafehérváron: Fotó: Kováts Álmos/SIS

Halottak napján a halottakról és a tisztító tűzben szenvedőkről emlékezik meg az egyház, ennek alkalmából egyházmegyéink püspöki székhelyein rekviem szentmisét mutattak be püspökeink az egyházmegyék elhunyt főpásztorai és papjai, illetve minden elhunyt lelki üdvéért.

Gyulafehérvári főegyházmegye

November 2-án, halottak napján az egyház ünnepélyesen is megemlékezik a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. A gyulafehérvári székesegyházban halottak napján – vagy az azt követő napok valamelyikén – évente rekviem szentmisét mutatnak be a székesegyházban és annak kriptájában nyugvó püspökök, kanonokok és minden elhunyt lelki üdvéért.

Az idei megemlékező szentmise főcelebránsa Kovács Gergely érsek volt, jelen volt Kerekes László segédpüspök és Jakubinyi György nyugalmazott érsek, valamint a központi papság és a nagy- és kisszeminárium elöljárói, tanárai.

A szentmise végén Isten szolgája Márton Áron püspök szarkofágjánál Marton József nagyprépost vezetésével lucernáriumot is végeztek.

Requiescant in pace! Nyugodjanak békében!

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ Facebook-oldal

Temesvári egyházmegye

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából november 2-án, szerdán 8 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök rekviemet celebrált a temesvári egyházmegye elhunyt főpásztorai, kanonokai, lelkipásztorai és a hívek lelki üdvéért. A szentmisén koncelebrált Dirschl Johann általános helynök, a temesvár-belvárosi közösség plébánosa, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános, Lauš Nikola püspöki irodaigazgató, Jäger Adalbert temesvár-újkisodai plébános, Augustinov György, a bolgár személyi plébánia plébánosa és Hajdú József ny. lelkipásztor.

Bevezetőjében a megyés püspök Isten irgalmát kérte a jelenlévők, továbbá mindazok számára, akik elköltöztek ebből a világból. Román nyelvű szentbeszédében Augustinov György plébános az egyházmegye elhunyt elöljárói közül Augustin Pacha püspök, Boros Béla címzetes érsek és Kräuter Sebestyén főpásztor alakját idézte meg, saját emlékei alapján. „Gyulafehérváron voltam a kántoriskolában, amikor eljutott hozzánk a hír, hogy Augustin Pacha püspököt kiengedték a börtönből. Nagy öröm volt, de azt is meghallottuk, hogy beteg. Olyannyira szabad volt, hogy visszatérve Temesvárra nem engedték meg neki, hogy bemenjen a székesegyházba. Az ő idejéből származó sok szentképen olvasható egy-egy üzenet a gyermekek számára: ne múljon el nap ima nélkül, ne múljon el péntek böjt nélkül, ne múljon el vasárnap szentmise nélkül, ne múljon el húsvét gyónás nélkül. Boros Béla címzetes érseknél megérintett az, hogy a börtönből az első útja Máriaradnára vezetett, a Szűzanyához. Kräuter Sebestyén püspökre pedig még sokan emlékeznek, jószívű ember volt, tele jóindulattal. Végezetül, rájuk gondolva, Szent Pál szavai jutnak eszünkbe: A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. Készen vár az igazság győzelmi koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró, de nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki örömmel várja eljövetelét” – mondta a szónok.

A szentmise zenei részét Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista látta el.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája

Nagyváradi egyházmegye

November 2-án, szerdán, halottak napján Böcskei László nagyváradi megyés püspök 18 órakor szentmisét mutatott be a nagyváradi székesegyházban az egyházmegye elhunyt híveiért, majd a kriptában a székeskáptalan elhunyt tagjaiért és az elhunyt főpásztorokért imádkozott. A szentmisén közreműködött a székesegyház Szent László Énekkara Kristófi János Zsigmond orgonista-karnagy vezényletével. Kersch Ferenc Requiem című szerzeménye csendült fel, amelyet a székesegyház egykori karnagya 1890-ben komponált, abban az évben, amikor a mostanit megelőzően átépítették az orgonát.

Forrás: A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala/Ciucur-Losonczi Antonius Facebook-oldala