A hithez való ragaszkodást hagyom rátok örökségül: Márton Áron-zarándoklat Csíkszentdomokoson

0
1062
Fotó: Vermes Tibor

Nyíregyházáról, Vajdaságból és Budapestről érkeztek zarándokok Csíkszentdomokosra P. György Alfréd MI csíkszentdomokosi születésű kamilliánus szerzetes vezetésével október 29-én, a hónap utolsó szombatján, hogy a szentéletű püspök boldoggá avatásáért, valamint nemzetünk és Erdély lelki megújulásáért, megerősödésért imádkozzanak.

Az imádság út Isten szívéhez, a szentéletű emberek közvetítése által, amely ugyanakkor egymáshoz is közelebb vezeti a zarándokútra kelő hívő, kereső embert.

Szombat délelőtt az egykori Magyar Királyi, Állami Elemi Népiskola osztálytermében berendezett múzeumot látogatták meg a zarándokok. A püspök életútját bemutató interaktív kiállítást Lázár Boros Csilla, a múzeum megálmodója, megvalósítója és igazgatója mutatta be. Minden, ami ott látható, megrendítő tanúságot tesz a főpásztor egyszerűségéről, emberi nagyságáról, életszentségéről. Az igazság és az emberi élet méltóságának védelmében mindig kiálló püspök Erdély népének, nemzetiségeinek, felekezeteinek jó pásztora volt, népe szolgálatában, Krisztus iránti tiszta szeretetből emésztette föl önmagát.

A Márton Áron Zarándokközpontban elfogyasztott ebéd után a zarándokcsoport lovasszekérrel Pásztorbükkbe ment, ahol Erdély történelmének viharos, szomorú időszakáról emlékezett meg, amely a csíkszentdomokosi hívek engesztelő zarándokhelyévé vált mint Báthory András bíboros, Erdély fejedelme meggyilkolásának helyszíne. 1599 októberében, a menekülő fejedelem és egyházfő fejét veszik a székelyek Mihály vajda megbízásából. A vezeklő nép imádsága meghallgatásra talált, így érzi és éli meg ma is Csíkszentdomokos népe az elmúlt több mint 400 évet. Egy főpap életét kioltó közösség új főpapot kap, olyat, aki nemcsak az övé, hanem az egész népé és Isten egyházáé is egyben; mégis sajátjának érezheti Áron püspököt a falu népe.

A kollektív bűntudatból megbocsátás, kiengesztelődés születik, mert „a nagy időkhöz nagy nemzedék kell” (Márton Áron püspök). Így jártak a zarándokok a történelmi kiengesztelődés útján, és este szentmisében imádkozták a csíkszentdomokosiakkal együtt, „hogy mielőbb szentjeid között tisztelhessük, tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”. Az imádkozó püspök imádkozó népe szíve mélyén találkozik egymással, mert a püspök itt van köztünk, nekünk kell felnőnünk a megbocsátás és a lelki megújulás zarándokútján a főpásztor hitre hívó buzdításához.

A szentmise végén az ifjúsági csoport közreműködésével gyógyító-engesztelő szentségimádást tartottak, kérve a püspök közbenjárását a betegek gyógyulásáért.

Vasárnap a hazafelé vezető úton a zarándokok a máramarosszigeti politikai börtönt látogatták meg, ahol Márton Áron püspök is raboskodott. A kommunista diktatúra áldozataira emlékező kiállítást dr. Dobes Andrea muzeológus-történész mutatta be. A zarándoklatot a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-templomban bemutatott szentmise zárta, amelyen a helyi hívek is részt vettek.

Isten szolgája Márton Áron püspök ma is élő lelkületével feltöltődve, a csíkszentdomokosi családok, a segítő nővérek, valamint a máramarosszigeti Reszler Mihály főesperes, plébános vendégszeretete által megtapasztalhattuk, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk. 

P. György Alfréd MI, generalis delegátus