Fra Angelico: Mindenszentek

0
228
Fra Angelico: Mindenszentek

Fra Angelico, eredeti nevén Guido di Pietro, a szerzetességben felvett nevén pedig Fra Giovanni da Fiesole, 1395 körül született a Firenze melletti Vicchióban. Az olasz reneszánsz egyik kiemelkedő alakja. A művészettörténetben elterjedt nevét a kompozícióin sokszor megjelenő angyalokról kapta. A Domonkos-rendi közösségbe testvérével együtt lépett be. Művészi pályafutását mint miniatúrafestő kezdte el, és ezen a területen hamar elismertté vált aprólékos kidolgozása és élénk színhasználata miatt. Művei közül kiemelkedik élete egyik legfontosabb megbízatása, a vatikáni palota pápai kápolnájának a kifestése. 1982-ben Szent II. János Pál pápa boldoggá avatta az évszázadokon át tisztelt „angyali” festőt.

Jelen írásunkban egy többalakos kompozícióját szeretnénk részletesebben is bemutatni, a Mindenszentek című festményt. Amint azt már a cím is jelzi, ezen alkotás a történelem összes szentjét próbálja meg egy festményen bemutatni, ami fizikailag természetesen lehetetlen, de a tömeg összhatása a szentek végtelen seregére utal. A festmény 1423-ban készült el és jelenleg a Londoni Nemzeti Galéria tulajdona.

Az alkotás hatalmas tömeget jelenít meg, amely szinte egyetlen egységet alkot. Az egységben a szentek attribútumai különítik el a személyt a tömegtől. Így felismerhető a báránybőrben ábrázolt Keresztelő Szent János, illetve az ölében bárányt tartó Szent Ágnes vértanú is. Mellettük több pápát, szerzetest, szent asszonyokat és férfiakat láthatunk. A tömeg egy irányba tekint, a céljuk ugyanis egy volt: Istenre figyelni és Krisztust követni. Az arannyal borított háttér Isten jelenlétét szimbolizálja, ugyanakkor kiemeli az eseményt a fizikai valóságból. A szentek hatalmas serege egy misztikus tér végtelenségében dicsőíti a szentháromságos egy Istent.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2022/450-ös számában.