Megújult a menaságújfalusi kápolna

0
1037
Fotók: Karácsony László

Ünnepeltek a hívek a csíkmenasági plébániához tartozó Menaságújfaluban október 23-án: hálaadó szentmisét tartottak a sikeres restaurálási munkálatok után. Pál Vilmos Barna Alcsík-kászoni főesperes áldotta meg az 1802-ben épült és nemrégiben felújított kápolnát, az új orgonát és tabernákulumot.

A felújítási munkálatok idén szeptember 26-án kezdődtek és október 8-ra sikerült befejezni. A munkálatokat önerőből, a menaságújfalusi hívek anyagi hozzájárulásával, és nagyrészt közmunkával végezték, amelyek során kialakították az új liturgikus teret, megszüntették a szentély zsúfoltságát, kiszabadítva és kiemelve az értékes főoltárt a szobrok fogságából. Visszahelyezték az oltárszekrényt újra a főoltárra, amely a templom legértékesebb kincse. A szobrokat pedig a templomhajóban konzolokon helyezték el. Új padlózat készült a régi, elrohadt deszkák helyére, és egyben új oltárasztal is készült.

A csíkszentgyörgyi önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően a régi harmónium helyett egy új Viscount Chorum 40-s orgona kíséri ezentúl a szentmiséken a hívek énekét. A lelkesedés azonban nem fulladt ki: a közösség tervezi az ambó, a húsvéti gyertyatartó és a papi székek elkészítését, valamint új keresztúti képeket is elhelyeznének majd a kápolnában.

Jenei János csíkmenasági plébános