Bérmálkoztak a billédi plébániatemplomban

0
611
Fotók: gerhardus.ro

Pál József Csaba megyés püspök idei bérmaútjának utolsó állomása a billédi plébánia volt, ahol október 23-án, vasárnap délelőtt mutatot be szentmisét. Mint eddig mindenhol, a főpásztor itt is szakított időt arra, hogy a szentmise előtt találkozzon a fiatalokkal, beszélgessen velük és jobban megismerje őket.

A megbeszélést a sekrestyében tartották, ahová Billédről, valamint az újbesenyői, a sándorházi és a kisbecskereki filiából érkeztek bérmálkozók. A fiataloknak Dumea Bonaventura plébános tartott felkészítő hittanórákat. A pontifikális szentmisét 11 órától az egyházmegye főpásztora mutatta be. Koncelebrált a helyi plébános, aki a szentmise kezdetén a közösség nevében üdvözölte a megyés püspököt. A liturgia zenei szolgálatát a helyi templomi énekkar végezte. Szentbeszédében a főpásztor arra buzdította a bérmálkozókat, hogy fogadják nyitott szívvel a Szentlelket.

„Azt mondtátok, hogy a Szentlélek megerősít és megszentel benneteket, és ez így igaz. Bízzunk benne. Ne a saját erőnkben bízzunk, hanem benne. Bízzunk Istenben, hogy segít nekünk állhatatosnak lenni, hogy tanúságot tegyünk róla. Járjatok bizalommal a világban, mert egy dolog biztos: a jó Isten mindig veletek lesz” – emelte ki a püspök. A bérmálás szertartásának keretében a főpásztor imájával a Szentlélek kiáradását kérte a fiatalokra. Ezt követően a fiatalok megújították keresztségi fogadalmukat, majd bérmaszüleik kíséretében az egyházmegye püspöke elé járultak, aki krizmával keresztet rajzolt a fiatalok homlokára e szavak kíséretében: vedd a Szentlélek ajándékának jelét!

Az ünnepi szentmise végén a fiatalok ajándékot, egy Szent Mihály arkangyalt, a billédi templom védőszentjét ábrázoló ikont nyújtottak át a megyés püspöknek. Ugyanakkor Dumea Bonaventura helyi plébános megköszönte a szülők és bérmaszülők közreműködését, nyitottságát, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a szülők és a nagyszülők hitben neveljék fel gyermekeiket.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája