Életvedő szentekről emlékeztek meg Kovásznán

0
721
Fotók: Jánó Árpád

Két nagy életvédő szentről emlékeztek meg Kovásznán, a Timár utcai Meg nem születettek emlékparkjában október 22-én. Az ünnepségen számos különleges tanúságtétel is elhangzott.

Szent Gianna Beretta Molla négygyermekes családanya, orvos, aki hogy megmentse az abortusztól a negyedik gyermekét, inkább a saját életét áldozta fel. Az ő születési centenáriuma október 4-én volt, valójában ez a második és egy rövidebb megemlékezés az anyák segítőjéről, tavasszal szenteltek neki egy teljes ünnepet. A résztvevők ugyanakkor megemlékeztek Szent II. János Pál pápa 44 évvel ezelőtti beiktatásáról és első pápai szentmiséjéről. A kovásznai emlékparkban ugyanis ott áll a pápa emlékszobra, amelyet négy évvel ezelőtt Brenner József, a vértanú Brenner János áldozópap testvére áldott meg.

A megemlékezések után a megjelent zarándokok, Pakot Bernadett vezetésével végigjárták a magzat keresztútját, közösen imádkozva, majd a Szent II. János Pál pápa kápolnája melletti szabadtéri oltárnál szentmisén vettek részt, amelyet Mátyás Károly kovásznai plébános mutatott be Kercsó Ferenc kántor közreműködésével. A plébános bevezetőjében emlékeztetett, hogy várandóssága során az orvosok az abortuszt ajánlották II. János Pál édesanyjának, de ő nem egyezett bele, sőt a szülés alatt, a szomszédságában lévő templomban májusi ájtatosságon a helyi kórus énekelt, így a kisgyermek énekek kíséretében jött a világra.

A szentmise végén Kovács Zita, a Pro Vita Hominis Társaság elnöke szólt az egybegyültekhez, a néhai pápa köszöntő szavaival buzdította a résztvevőket, az emlékezetes Ne féljetek! felszólítással, amely nemcsak akkor volt időszerű és biztató, de ma még inkább az, amikor annyi békétlenség és zűrzavar vesz körül. Két tanúságtétellel folytatódott az ünnepség, Páll Gizella osztotta meg istenélményét az ünneplőkkel, majd Andrei Mária következett, aki egy újszülött meggyógyulásának csodás történetét tárta a hallgatóság elé. Utóbbi esetében Szent II. János Pál pápa közbenjárását kérték a kisgyermek veleszületett vese-fejlődési rendellenessége miatt, és az imák hatására az előírt műtétre nem lett szükség. Az akkori baba ma egészséges középiskolás. Egy másik elmondott történet az emlékparkban végzendő heti keresztúti imák gyümölcséről szól: egy várva-várt gyermekáldás.

Befejezésként László Károly 87 éves színművész verset mondott a szent pápáról, majd ő is tanúságot tett a Pro Vita Hominis Társaság eseményei alatt megéltekről. Hónapok óta nem tudott kijárni a házból a lábfájásai miatt, de erre a programra segítséggel eljött, sőt a szentmisén végig állt. Az ünnepséget kisebb agapé zárta, amely alatt II. János Pál emlékére énekeltek közösen, amelyet Dimény Ibolya harmonikán kísért.

Jánó Árpád kovásznai akolitus