Örmény diákokat és egyetemi tanárokat fogadott Kovács Gergely érsek

0
694
Fotók: A főegyházmegye Facebook-oldala

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) armenologia tanszékének a világ számos országából ott tanuló hallgatók közül 35 örmény diák, Peter Cowe elismert amerikai történész, armenológus kutató, valamint a PPKE armenológia tanszékének több oktatója érkezett pénteken, október 21-én Gyulafehérvárra, ahol az érseki palotában Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó fogadta őket a palota nagytermében.

A diákok és tanárok ezekben a napokban a Hungary Helps – üldözött keresztényekért ügynökség által támogatott magyar kormányzati keretprogram által megvalósult tanulmányi kiránduláson vesznek részt, az erdélyi örmények örökségének és meglévő közösségek megismerésének, kutatásának céljából. Korábban ITT írtunk a programról. A gyulafehérvári találkozón az apostoli kormányzó köszöntötte a résztvevőket, majd röviden vázolta az erdélyi örmény katolikusok múltját és jelen helyzetét.

A néha magasan szakmai, máskor személyes hangú beszélgetésben az erdélyi örmény identitás és öntudat összetett kérdései és sajátosságai, a megfogyatkozott közösség jelen helyzetének kérdései kerültek főként előtérbe. A köszöntő és a beszélgetés után Lilit Mnatsakanyan tartott előadást a gyergyószentmiklósi örmény közösségről, helyi örmény levéltári forrásokra is rávilágítva.

A résztvevők az Érseki Levéltárból különválogatott és ez alkalomra kiállított örmény levéltári forrásokat tekinthettek meg Vass Csongor érseki levéltáros vezetésével. A diákok és tanáraik legnagyobb érdeklődését természetesen az örmény nyelven írott iratok keltették fel. Megtekintettek örmény anyakönyvi másodpéldányokat az 1820-as évekből, püspöki vizitációs jegyzőkönyveket az örmény plébániákról, fotókat, terveket és különféle történeti dokumentumokat, okleveleket a 18-19-20. századból. A levéltári források kutatása és feldolgozása iránt többen is érdeklődést mutattak, így bizonyosan lesznek majd szakmai gyümölcsei is a tanulmányi útnak.

Az érseki palotából távozva a csoport megtekintette a székesegyházat, majd Erzsébetváros felé folytatták útjukat. A tanulmányi napok további állomásain sorra látogatják az örmény múlt és jelen nevezetesebb helyeit. Erzsébetvárosról Segesvár érintésével Szépvízre látogatnak, majd Suceavára és más moldvai, bukovinai helyszíneket keresnek fel, végül pedig Gyergyószentmiklósra, Szamosújvárra, Székre és Kolozsvárra utaznak. Az egyhetes tanulmányi út minden állomásán szakmai előadások, kulturális események is napirenden szerepelnek a helyi épített örökség meglátogatása és a még meglévő közösségek megismerése mellett. A részletes programról ITT írtunk.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye