Erdélyi tanulmányútra indultak a Pázmány BTK örmény hallgatói

1
774
Fotók: PPKE BTK

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének harmincnégy örmény hallgatója és nyolc oktató indult tanulmányútra Erdélybe, hogy a régió örmény kulturális örökségével ismerkedjen. Céljuk az örmény kulturális örökség megismerése, a magyar–örmény kapcsolatok megértése.

A kilenc napos út során a fiatalok nemcsak Erdély jelentős örmény hagyományú városait (pl. Szamosújvár, Erzsébetváros, Gyergyószentmiklós), és az itteni örmény katolikus templomokat látogatják meg, de levéltárakba és könyvtárakba is eljutnak, mélyebben is megismerkedve az erdélyi örmény katolikusok kulturális örökségével. Az út egyik legfontosabb állomása Gyulafehérvár, ahol Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény katolikus kormányzó találkozik a fiatal örmény hallgatókkal.

Az indulás előtti délutánon Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségekért felelős ombudsmanhelyettes, valamint Birher Nándor, a Pázmány BTK dékánja köszöntötte az örmény hallgatókat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szentkirályi utcai központjában. Az egyetemi vezető beszédében röviden felvázolta a magyar–örmény történelmi kapcsolatok alakulását, kitérve arra is, hogy az aradi vértanúk közül ketten – Kiss Ernő és Lázár Vilmos – is örmények voltak. Kiemelte, hogy a Pázmány BTK-n ma már nemcsak alap-, hanem mesterképzésen és doktori képzés formájában is elsajátítható az örmény tanulmányok.

A tanulmányi kirándulás útvonala: Budapest–Gyulafehérvár–Szamosújvár–Kolozsvár– Gyergyószentmiklós–Szucsáva–Csíkszépvíz–Segesvár–Erzsébetváros–Gyulafehérvár–Budapest. A pázmányos tanulmányút az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak ösztöndíjat elnyert külföldi hallgatók részére vált lehetővé a Hungary Helps program és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság támogatásával, a budapesti örmény katolikus plébánia közreműködésével.

A Pázmány BTK-n minden évben közel ötven örmény hallgató tanul örmény tanulmányokat BA, MA képzési szinten, de a Történelemtudományi Intézet több örmény doktoranduszt is nevel. Ezzel a képzéssel a PPKE BTK egyedülálló a Közép-európai régióban, földrajzilag legközelebb ilyen képzés csak a hallei Martin Luther Tudományegyetemen található.

Közlemény

1 HOZZÁSZÓLÁS