Szenior örömtáncot honosít meg Romániában a Gyulafehérvári Caritas

1
754
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

A szeretetszolgálat három munkatársa: Balázs Csilla, Cosma István és Kacsó Katinka elsőként vettek részt Erdélyből szenior örömtánc oktatói képzésen Budapesten. A hárommodulos tanfolyam elvégzése után a Caritas szakemberei hivatalos oklevelet szereztek, így a szenior örömtánc romániai úttörőiként oktathatják a táncolni vágyó időseket. Az országban jelenleg a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja és a Csíkmadarasi Többcélú Központ az első olyan szociális intézmények, amelyek szolgáltatásai között szerepel ez a lehetőség.

Romániában mindeddig sem szenior örömtánc oktatói tanfolyam, sem maga a szolgáltatás nem létezett. Bukarestben időseknek szánt táncos tanfolyamokat, amelyek azonban mind megnevezésükben, mind felépítésükben és célkitűzéseikben különböznek a szenior örömtánctól. Ez utóbbi ugyanis egy kíméletes mozgásforma, amelyet az érett korosztály számára fejlesztettek ki, és amely igazodik a korosodó szervezet sajátosságaihoz. A koreográfiákban nincsenek akrobatikus elemek, ugrások, gyors forgások, bonyolult lépéskombinációk. Olyan körtáncokra, csoportos táncokra kell gondolni, amelyek nem igényelnek sem előzetes tánctudást, sem állandó partnert. A nemek arányától függetlenül az éppen jelenlévők táncolnak együtt. Nem tanfolyam, hanem egy olyan táncklub, ahol egyedi koreográfiákat tanulnak, és táncolnak a résztvevők.

Az órákon páros táncokat, körtáncokat, sortáncokat (line dance), négy- vagy hatpáros táncokat (square dance) és kontratáncokat táncolnak. A szenior örömtánc további sajátossága, hogy a páros táncoknál a koreográfia szerves részeként történnek a partnercserék. A zene változatos stílusú, különböző korokból és kultúrákból merítkezik. Felcsendülnek klasszikus művek, népzene, régi és új slágerek, keringők, polkák, tangók, indulók, szving, rock and roll és latin ritmusú dallamok egyaránt. A leegyszerűsített lépésekben fellelhetőek a különböző stílusokra jellemző alapok, így a közösség átélheti valamennyi tánc hangulatát. Léteznek ülve táncolható formák is, amelyek beiktathatók a koreográfiába pihenő gyanánt, így elkerülhető a résztvevők túlterhelése.

Tánc, öröm, agytorna

A tánc mindamellett, hogy kitűnő örömforrás és aktív szabadidős tevékenység, összetett egészségvédő program is. Jótékonyan hat testre, lélekre és szellemre egyaránt. Kíméletes sporttevékenység, amely növeli az állóképességet, erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt. Hatására fokozódik a szívműködés, javul a keringés, a harántcsíkolt izmok és a szívizom anyagcseréje, elmélyül a légzés, javul a szervezet oxigén- és tápanyagellátása, felgyorsul az általános anyagcsere. Minden izomcsoportot átfogóan megmozgat, még az arcizmokat is, és javítja a testtartást. Stresszoldásra, hangulatjavítására is alkalmas. A lépések rögzítése egy tanulási folyamat, amely segít a szellemet frissen tartani, javítja az emlékezőképességet, a gondolkodási készségeket. Mivel összetett mozgáskoordinációt, egyensúlyozást, koncentrálást igényel, hatására javulhatnak az idegsejtek közötti kapcsolatok, megtörténhet az idegpályák „újrahuzalozása”.

A memória romlásával a beszéd előtti, a zenei memória marad legtovább érintetlen. Ezért ismert és kedvelt dallamok hallgatásával előhívhaatók a régi emlékek, működésbe hozhatók és gyakoroltathatók meglévő, de szunnyadó készségek, képességek. Táncgyakorlással a demencia kialakulása is késleltethető, hiszen az előre betanult mozdulatok ismétlése, a kivitelezésükre irányuló koncentrálás az agyat is igénybe veszi. Amerikai kutatások bizonyítják, hogy míg az olvasás 35 százalékban, a keresztrejtvényfejtés 47 százalékban, addig a rendszeres tánc 76 százalékban csökkenti a demencia kialakulását – írja vizsgadolgozatában Kacsó Katinka, a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársa.

Története

A szenior örömtáncot Ilse Tutt thüringiai néptáncos és táncoktató álmodta meg 1911-ben. A már nyugdíjas Ilse kilencven éves anyósa kérésére táncdélutánokat szervezett a zenére, ritmusra és mozgásra vágyó időskorúak számára. Az összejövetelek örömének és mindazon jótékony hatásoknak híre, amelyeket a tánc az idősekre gyakorolt, hamarosan egész Németországban elterjedt. Ilse megismerkedett a dán származású Inger-Merete Gerwiggel, akivel közösen dolgozták ki a szeniortánc módszertanát, és képeztek oktatókat. Később sportorvosokat és pszichológusokat is bevontak munkájukba, így a módszer rövid időn belül hivatalosan elismertté vált. 1976-ban megalakult a Német Szeniortánc Szövetség, majd sorra a nyugat-európai szövetségek. 1996-ban létrejött a Nemzetközi Szeniortánc Szövetség (International Senior Dance Committee, ISDC) tizennégy tagországgal, amelyek közt Németország, Svájc, Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, Lettország, sőt Brazília is szerepel. 2019-től Magyarország is tagja lett a szövetségnek. Az anyaországban Csirmaz Szilvia honosította meg a szenior örömtáncot, amely jelenleg 150 helységben 130 oktató vezetésével működik.

Már sokan kipróbálták

„Néhány évvel ezelőtt egy magyarországi oktató általános szenior örömtánc bemutatót tartott Marosvásárhelyen. Nagyon megtetszett, és a központunkat látogató idős hölgyek figyelmét is felkeltette. Áradoztak róla, hogy milyen nagyszerű. Én is régóta szemezgettem a szenior örömtánccal, de akkor kezdtem el céltudatosan utánanézni az interneten. Több videót is találtam, sőt egy magyarországi képzést is, amelyre akkor idő és erőforrás hiányában körülményes lett volna eljutni. Idén viszont egy projekt keretében lehetőség adódott rá. Csirmaz Szilviától tanultunk, aki a szenior örömtánc magyarországi szakreferense, vagyis ő képezhet ki hivatalosan szenior örömtáncoktatókat. Kezdetben sok nehézségbe ütköztünk, mert az oktatói oklevél megszerzésének az volt a feltétele, hogy húsz örömtánc-órán vegyünk részt, amelyet hivatalos képzők tartanak. Mivel Romániában senki nem volt, akitől tanulhattunk volna, Budapestre jártunk. Három modulból állt a képzés, mindenik alatt tíz-tizenöt táncot tanultunk. A vizsgán huszonhat táncot mutattunk be az osztrák és magyarországi örömtáncoktatók előtt” – mesélte Katinka.

A második modul elvégzése lehetővé tette a tanuló munkatársak számára, hogy elindítsák az első szeniorörömtánc-csoportot, amely kettős célt szolgált. Részben meg szerették volna ízleltetni a központot látogató szépkorúakkal a tánc örömét, felmérni az érdeklődést, másrészt kiváló alkalom volt számukra a gyakorlásra és a koreográfiák betanítására. 2022 tavaszán megalakult az első, több mint húsz főből álló csoport, amelynek tagjai azóta is lelkesen járnak a próbákra. Szűk körben már be is mutatták tánctudásukat kortársaiknak az idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepségen a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban szeptember 28-án. A jó hangulat megfertőzte a jelenlévő időseket is, akik bár korábban nem jártak szenior örömtáncra, akkor kipróbálhatták.

Most a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának tagjai újabb szeniorörömtánc-csoportot indítanak. Nőket, férfiakat egyaránt szeretettel várnak, maximum 23 személyt tudnak fogadni a csoportba. A jelentkezésnek nem előfeltétele a táncospár, az előzetes tánctudás vagy a speciális öltözet, csupán egy pár kényelmes cipőre van szükség. Bárki jelentkezhet, aki időskorú, szeretne egy közösség tagja lenni, barátokat szerezni, mozogni, táncolni. A táncórákat csütörtökönként délelőtt 10 és 11 óra, illetve 11:30–12:30 között tartják. Érdeklődni és jelentkezni Kacsó Katinkánál lehet a 0741 258 194-es vagy a 0265 213 509-es telefonszámok egyikén munkanapokon 8 és 16 óra között.

Orbán Júlia

Forrás: Gyulafehérvári Caritas