Magyarországról eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban

0
434
Fotók: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja került meg huszonegy év után, a magyar-amerikai együttműködés nyomán már vissza is érkezett hazájába.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a közösségi médiában közölte október 19-én, szerdán a hírt, miszerint napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából. A jászteleki Havas Boldogasszony-kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben. A történet felgöngyölítésébe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony-kápolna elveszettnek hitt harangját.

2022 februárjában kapott értesítést „egy jászteleki feliratos harangról” a Külgazdasági és Külügyminisztérium(KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegysége, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel. A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopást és az országból történt engedély nélküli kivitelt bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben.

Forrás: MTI