A püspöki szinódust 2024-ig meghosszabbítják

0
1000
Püspöki szinódus • Fotó: Vatican Media/vaticannews.va

Ferenc pápa október 16-án, vasárnap az Úrangyala imát követően bejelentette, hogy a püspöki szinódus közgyűlését két ülésre osztják: a püspökök 2023 októberében és 2024 októberében találkoznak Rómában. Ferenc pápa kifejtette: azért hozta ezt a döntést, „hogy nyugodtabb legyen a mérlegelés időszaka”.

„A megkezdett szinódusi folyamatnak számos gyümölcse van, de ahhoz, hogy ezek eljussanak a teljes érettségre, nem szabad sietni” – hangsúlyozta Ferenc pápa. A szentatya bízik abban, hogy döntése elősegíti a szinodalitásnak mint az egyház alkotó dimenziójának a megértését, és segít mindenkinek, hogy a szinodalitást az evangélium öröméről tanúságot tévő testvérek útjaként élje meg.

A püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésének két ülésére 2023. október 4. és 29. között, valamint 2024 októberében kerül sor, amelyen a világ püspökei vesznek részt, hogy megvitassák és előkészítsék a tanácsadásra szánt dokumentumot a pápának.

Ferenc pápa 2021 októberében indította el a szinodalitásról szóló szinódus világméretű vállalkozását, amelynek során a katolikusokat arra ösztönzik, hogy visszajelzést küldjenek a helyi egyházmegyéiknek, ezen az úton juttatva el a vatikáni központba.

A katolikus egyház hatalmas, többéves szinódusi folyamatát szakaszokra osztották. Az egyházmegyei szakasz a világ 114 katolikus püspöki konferenciája közül 112 részvételével zárult – közölte a püspöki szinódus főtitkársága. Az amerikai püspöki konferencia jelentése szerint az Amerikai Egyesült Államokban a szinódus egyházmegyei szakaszában az ország 66,8 millió katolikusából mintegy 700 ezren vettek részt. A második, kontinentális szakaszra 2022 szeptemberétől 2023 márciusáig kerül sor. Ebben a szakaszban a szinódusi közgyűléseket földrészenként a jövő év januárja és márciusa között hívják össze. A püspöki szinódus főtitkárságának megfogalmazása szerint a kontinentális közgyűléseken rátekintenek a megtett útra, folytatják a meghallgatást és a megkülönböztetést „az egyes régióik társadalmi-kulturális sajátosságainak megfelelően haladva”.

Egy Instrumentum laboris – vagy DTC (Documento per la Tappa Continentale), ahogy a püspöki szinódus nevezi – fogja irányítani a kontinentális szakasz megbeszéléseit. A dokumentumot várhatóan e hónap végén vagy november elején teszik közzé, amit a szinódus vezetősége, tanácsadó bizottsága és egy körülbelül 20 szakértőből álló csoport készít elő.

A püspöki szinódus utolsó, egyetemes szakasza 2023 októberében a Vatikánban tartandó 16. rendes közgyűléssel kezdődik, és 2024 októberében folytatódik „A szinodális egyházért: közösség, részvétel, küldetés” témában.

A CNA cikke alapján fordította és szerkesztette Szász István Szilárd.