Modern függőségek – interaktív előadás Kézdivásárhelyen

0
737
Fotók: Cserei Gyöngyvér

Modern függőségek, avagy tények és tévhitek. Veszélyek és megelőzési lehetőségek címmel tartott előadást Borota Gábor csíkszeredai pszichológus Kézdivásárhelyen, a kantai Szentháromság-templomban október 14-én. A csíkszeredai pszichológus meghívása a Kézdi-Orbai Kerületi Ifjúsági Lelkészség és a Nagy Mózes Elméleti Líceum rendhagyó, közös kezdeményezése volt. Az oktatási intézményt Rancz Teréz aligazgató, valamint számos pedagógus képviselte.

Az előadás elején Olasz Béla kerületi ifjúsági lelkész köszöntötte a jelenlévőket, ezt követően a meghívott interaktív módon vezette fel a témát, amelyet nagy érdeklődés övezett. A közel 45 perces előadás alatt számos érdekfeszítő kérdés került terítékre, többek között a társadalmunkban jelenlévő megannyi függőségekről (szer-, viselkedési-, internet és chatfüggőség stb.), amelyek korosztálytól és adott generációtól függetlenül bizonyos szinten mindenkit érintenek, különösen a fiatalabb generációkat.

Borota Gábor kiemelte, hogy egy függőség kialakulásához hosszú út vezet, amit meg lehet és kell előzni lehetőség szerint. A függőségek kialakulásában nagy szerepet játszik felgyorsult társadalmunk, az éles stresszhelyzetek és azok nem megfelelő kezelése. Az előadás során továbbá szó esett az otthonról hozott viselkedési mintákról és a különböző megoldási és megelőzési lehetőségekről.

Az előadás végén Olasz Béla ifjúsági lelkész köszönte meg a hiánypótló előadást, továbbá lehetőség nyílt a kérdésfeltevésre, hozzászólásra, amellyel többen éltek is. Zárszóként a szakember kifejtette: fontos tudatosítani, hogy felelősséggel tartozunk gyerekeinkért, nem mindegy milyen követendő mintát mutatunk. Szülőként nem támogathatjuk egy romboló függőség meglétét, hiszen gyermekünk fizikai és mentális egészségét kockáztatjuk.

A szervezők