Jézus Krisztusban világít Isten békessége. Ünnepélyes szentmise Kolozsváron a nemzetközi ortodox-katolikus konferencián

0
975

Ünnepélyes szentmisét mutattak be a kolozsvári Szent Mihály-templomban Kovács Gergely gyulafehérvári érsek részvételével a nemzetközi ortodox-katolikus Szent Ireneusz munkacsoport konferenciáján résztvevő püspökök és teológusok. A munkacsoport 2004-ben, a németországi Padernbornban jött létre a Johann-Adam-Möhler Ökumenikus Intézet és a keleti egyházak történetével és teológiájával foglalkozó katolikus szakértők kezdeményezésére.

A mise főcelebránsa Gerhard Feige magdeburgi püspök volt és jelen volt Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke. Ortodox részről Szerafim, Németország, valamint Közép- és Kelet-Európa érsek-metropolitája volt jelen az eseményen.

Gerhard Feige magdeburgi püspök szentbeszédében a mai világból hiányzó békére hívta fel a konferencia résztvevőinek és az egybegyűlt híveknek a figyelmét. János evangéliumából kiindulva a történelem során tapasztalt béke fogalmát járta körül. Kihangsúlyozta, hogy ebben a világban a béke aktív és élő kell maradjon, ennek a forrása pedig Isten. Jézus Krisztusban világít Isten békessége, benne és általa minden meg van alapozva. Istenben hisszük, hogy a béke fontos, elengedhetetlen, így általa tapasztalhatjuk meg az élő békét. Prédikációja végén arra buzdított mindenkit, hogy éljék mindennapjaikat abban a reményben, hogy Isten békéje már körülöttük van.

A méltó templomi ünnepséget a Szent Cecília-kórus és zenekar jelenléte emelte, akik Jacob de Haan Missa Brevis, Felix Mendelssohn Verleih uns Frieden, a szentmise végén pedig Marc-Antoine Charpentier Te Deum művét énekelték.

A Szent Iréneusz csoport tagjai nem származási egyházaik hivatalos küldötteiként vesznek részt a munkában, kiválasztásuk teológiai és ökumenikus kompetenciájuk alapján történik, az elkészített dokumentumok és a megbeszélések célja az ortodox-katolikus párbeszéd nemzetközi szintű támogatása, előmozdítása. A tudományos üléseket évente tartják, a kölcsönösség elvét tiszteletben tartva: az egyik évben egy katolikus országban, a következő évben pedig egy ortodox országban.

Fotó: Bodó Márta