Képzőművészetről a Bosco Szent János szórványkollégium diákjaival

0
607

Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész, a nagybányai festőiskola utódjaként működő Képzőművészeti és Kulturális Egyesület elnöke tartott művészeti előadást és tárlatvezetést a Bosco Szent János szórványkollégium diákjai számára október 12-én, szerdán.

Az egyesület és a nagybányai esperesség közötti együttműködésnek köszönhetően a Philia Oázis galériavendéglőben Véső Ágoston szervezésében rendszeresen tartanak tematikus időszakos festészeti kiállításokat. Itt többnyire az elmúlt évtizedek nyári alkotótáborai alatt híres hazai, anyaországi és külföldi művészek által készített tájképfestészeti alkotásai kerülnek bemutatásra, ezzel is hozzájárulva az étterem nyújtotta szolgáltatások gazdagabbá tételéhez, valamint a kollégiumban élő diákok művészet iránti érzékenységének a finomításához.

A vezetés alatt Véső Ágoston bemutatta az egyes kiállított műveket, azok szerzőit, beszélt a képek alkotási stílusáról, az inspiráló elemekről, és azokról a szempontokról, amelyek egy kiállítás megszervezésekor kulcsszerepet játszanak a kiállítandó művek kiválasztásában.

A Don Bosco szórványkollégium a magyar állam támogatásával jött létre, és olyan Nagybánya környékbeli diákok számára biztosít ellátást, akik itt folytatják az iskolát magyar nyelven, mivel származási településükön már megszűnt vagy csak alapszinten zajlik az anyanyelvi oktatás.

Forrás és fotó: nagybányai Szentháromság-plébánia