Kibővítették és megáldották a perjámosi roma napközi otthont

0
732
Fotók: gerhardus.ro

Az ősz érkezését a temesvári egyházmegyei Caritas szervezete által működtetett perjámosi Roma Gyermekek Napközi Otthonában is nagyon várták. Legalábbis erre utalnak az épület utcára néző ablakának jellegzetes díszei: a színes levelek között egy alma meg egy körte mosolyog vidáman a járókelőkre. És az öröm nem áll meg a bejárati ajtó küszöbénél. Október 10-én, hétfőn ünneplőbe öltözött gyermekek és fiatalok – néhányan közülük hagyományos roma népviseletben –, vidáman, de egyben izgatottan üdvözölték a központ épületének bővítési és felújítási munkálatai megáldása alkalmából szervezett ünnepség meghívottait.

Előadással, dalokkal, verssel és tánccal készültek erre az eseményre, és türelmetlenül várták, hogy mindezt bemutathassák  a közönségnek, azaz a vendégeknek, akik azért jöttek, hogy velük együtt ünnepeljenek. Bevezetőjében Herbert Grün, a temesvári Caritas ügyvezető igazgatója elmondta: Perjámoson a roma gyermekek napközi otthona 2008 óta működik a helyi tanács és a karitatív szervezet közötti partnerség alapján. Jelenleg 45 gyermek és fiatal népesíti be hétköznaponként a termeket, akik mindannyian a helyi iskola tanulói, és akik az after school program mellett meleg ebédet is kapnak ott. Az ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy az ebédlő meg a konyha bővítése és felújítása a minőségi szabványok és a tűzvédelmi normák teljesítése miatt vált szükségessé.

Az ünnepségen részt vett Franz Küberl, az osztrák országos Caritas szervezet korábbi elnöke és a graz-seckau-i egyházmegyei Caritas szervezet volt igazgatója, Brigitte Kroutil-Krenn, a grazi Caritas-Auslandshilfe koordinátora, Lányi Csaba, a graz-seckau-i egyházmegyei Caritas szervezet munkatársa, Regina Lochner, a Német Szövetségi Köztársaság temesvári konzulja, Cornel Dumitraș perjámosi polgármester, Diana Cojoleanca, a Temes megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPS) ügyvezető igazgatója, Andrei Anca, a Temes megyei AJPS szociális segélyek osztályának vezetője, Gabriela Rămneanțu, a Temesvári Szociális Ellátási Igazgatóság (DASC) pénzügyi tisztviselője, Monica Trușcă, a Temes megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság ügyvezető igazgatója, Dragomir Daniela, a perjámosi Elméleti Líceum igazgatója, Kozovits Attila helyi plébános, Valer Cioică ortodox plébános és Valentin Ciapă ortodox lelkipásztor.

A munkálatok megáldását Dirschl Johann általános helynök, a temesvári egyházmegyei Caritas szervezet főigazgatója celebrálta, és kiemelte: az egyház egyik fontos tartóoszlopa a felebaráti szeretet. „XVI. Benedek pápa 2005-ben a II. vatikáni zsinat felebaráti szeretetről szóló gondolatait felelevenítő enciklikát írt Deus caritas est, vagyis Az Isten szeretete címmel. Amellett, hogy imádkozunk szeretteinkért, kezet kell nyújtanunk a rászorulóknak. A Szentírásban sok példát találunk, amelyek erről a szeretetről beszélnek” – fogalmazott a vikárius. Az ünnepségen felszólalt Regina Lochner konzul, Franz Küberl, Cornel Dumitraș polgármester, Diana Cojoleanca és Monica Trușcă, akik mindannyian a Caritas szervezet csapatának a szociális területen végzett elkötelezett munkájának fontosságát hangsúlyozták, és elismerő szavakkal méltatták erőfeszítéseiket. A konzul a központ kedvezményezettjeire utalva azt mondta: ők valamennyien az a sok „ok”, amiért ezt a munkát, ezt a projektet folytatni kell.

A gyermekek és fiatalok által bemutatott kulturális műsor után egy személyes mozzanat következett: a jelenlévők felköszöntötték Herbert Grün ügyvezető igazgatót születésnapja alkalmából. Az ünnepség végén minden résztvevőt agapéra hívtak a napközi otthon ebédlőjébe.

A perjámosi Roma Gyermekek Napközi Otthonáról a temesvári Caritas honlapján a következők olvashatóak: 45 roma gyermek (az előkészítő osztálytól a 11. osztályig) a nekik és családjaiknak nyújtott speciális szociális szolgáltatásokban részesül, amelyek célja a társadalmi kirekesztettséget eredményező válsághelyzet leküzdése. A szolgálat munkájának célja a roma gyermekek iskolai lemorzsolódásának és intézményi elhelyezésének megelőzése a személyre szabott gondozás, felügyelet, oktatás, tanácsadás, foglalkozásterápia, a szabadidő-eltöltés és szocializáció, valamint a gyermekek szüleinek vagy törvényes képviselőinek nyújtott tanácsadás révén. A napközi otthonban a gyermekek ebédet és uzsonnát kapnak.

Forrás: A temesvári egyházmegye sajtóirodája