Új orgona Kézdiszentléleken

0
1082

A kézdiszentléleki műemlék erődtemplom új orgonáját szentelte és áldotta meg Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök október 9-én a 11 órai ünnepélyes szentmise keretében.

A koncertorgonát – mely 1954-ben készült Franz Breil orgonaépítő műhelyében – május 13-án Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő és munkatársai (Pap Attila, Pap László, Demeter András és Tamás Károly) a németországi Gladbeck városának Keresztelő Szent János-templomában lebontotta, majd restaurálta és újraépítette.

Az egyházi elöljárót Pál Ferenc kézdiszentléleki plébános köszöntötte. Kerekes László püspöki áldását adta a hangszerre, amely nemcsak méreteiben, hanem minőségében is tiszteletet parancsol. A hangszer megáldása és megszentelése után Dávid István kántor szólaltatta meg a koncertorgonát, az egyházi énekkar pedig az alkalomhoz illő énekszámokat adott elő.

A szentmise homíliája után a plébános arról beszélt, hogy az orgona lecserélése első alkalommal 2021 nyarán merült fel. Köszönetet mondott mindazoknak, akik adományaikkal és imádságaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Perkő alatti műemlék templomnak koncertorgonája lehessen. Azt is elmondta, hogy a templom régi, lebontott, Angszter József és fia által 1902-ben épített hétregiszteres orgonája a kiskászoni Árpád-házi Szent Margit-templomba fog átkerülni.

A szentmise végén Pap Zoltán az orgonaépítésről, illetve a koncertorgonáról tájékoztatta a híveket, majd a püspöki áldás után Dávid István kántor, zenetanár és Pap Attila orgonaművész hangversenye következett.

Iochom István

Forrás: Háromszék