Szent Rita oltalmába ajánlották Tusnádon az új foglalkoztató központot

0
1094

Kovács Gergely érsek áldotta meg Nagytusnádon a magyar kormány támogatásával építtetett és Szent Rita oltalmába ajánlott foglalkoztató központot. Az avató ünnepséget a szintén magyar kormány támogatásával felújított római katolikus templom megáldása és búcsúünnepe követte. Csúcs Mária képriportja

Fotó: Csúcs Mária

A nagytusnádi római katolikus plébánia omladozó csűre helyére építették a 30 diák oktatás utáni foglalkoztatását segítő létesítményt. Az épület képzések, táborok, rendezvények szervezésére is alkalmas, a beruházás értéke 182 millió forint. A vendégeket Molnár József polgármester köszöntötte, az ünnepségen részt vett a magyar országgyűlés elnöke, Kövér László és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

Az avató ünnepség a fúvós zenekar felvezetője után a tusnádi óvodás és iskolás gyerekek műsorával kezdődött. A kettős ünnepen jelen levő Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke beszédében azt emelte ki, hogy ,,míg van magyar gyerek, addig van magyar jövő is”.

,,Öt év telt el a tervezéstől a megvalósításig”, mondta Csont Ede plébánosa. Ezt követően arról szólt, hogy a székelyföldi közösség jövőjét a gyerekvállalás, a gyerekek oktatása és nevelése biztosítja. ,,Szeretném, hogy az elkövetkezendő nemzedékek is szépen írjanak, olvassanak és beszéljenek magyarul”, tette hozzá.

A Szikszay László műépítész tervei alapján épített központot Kovács Gergely érsek áldotta meg. Az avató ünnepséget a szintén magyar kormány támogatásával felújított római katolikus templom megáldása és búcsúünnepe követte. A kétszázéves templomot hét év munka után az idén sikerült teljesen felújítani.

Kovács Gergely homíliájában beszélt arról, hogy önző világ tárul a szemünk elé, az egyéni érdek, az individualizmus erőteljesebben befolyásolja az embereket, mint Jézus példabeszédei. ,,Egyetlen támaszpontunk, aki nem hagy cserben, mindig mellettünk van és segít: Jézus. Hogyha hiszel benne, felismered, hogy az igáját magadra véve megszabadulhatsz a benned rejlő önzőségtől, énközpontúságtól, szelíddé és alázatossá válsz, ezáltal lelki békére találsz.” A főpásztor aláhúzta: így nyer értelmet az édes iga hordozásának fogalma. ,,Alázatosnak és szelídnek nem divatos lenni manapság, de hosszú távon kifizetődőbb, mint bármi más.”