Kivételes történelemóra a gyergyószentmiklósi gyűjtőlevéltárban

0
472

Az egyházi gyűjteménylátogatással egybekötött oktató foglalkozások iránti igény egyre elterjedtebbé vált a pedagógusok körében. Ezúttal a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Líceum 11. osztályos, filológia szakos diákjai tölthettek el két, tanrenden kívüli órát a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyergyószentmiklósi gyűjtőközpontjában.

A helyi levéltár és muzeális könyvtár történetét és összetételét kiemelt jelentőségű dokumentumok és régi könyvek bemutatásával mélyíthették el a középiskolás tanulók.

Nyelvésztanoncokként rácsodálkozhattak többek között Ambrosius Calepinus hétnyelvű szótárának első kiadására, amely 1579-ben jelent meg Bázelben. A könyvnek nemcsak a komplex tartalma, valamint díszes, fatáblás bőrkötése nyűgözte le szemlélőit, hanem komoly fizikai súlya is.

A résztvevők a Szent Miklós-plébánia könyvkollekciójának egyik kivételes darabját is láthatták, a korábban könyvkötésnek használt 15. századi antifonále-töredéket, amelyet 2019-ben restauráltak.

Könyvtári, levéltári és ahhoz kapcsolódóan állományvédelmi fogalmakkal ismerkedhettek, mint pl. papirusz, pergamen, kódex, régi könyv, márványpapír, japán papír, savmentes doboz, termohigrométer, pallium, anyakönyv, házassági felmentés, historia domus stb.

A levéltárpedagógiai foglalkozás második részében gyakorlati tevékenységet is folytathattak: gótikus íráspróbát végeztek a megadott minta alapján pennával és tintával, viaszpecsétet öntöttek, valamint, régi írógépeket próbálhattak ki.

A fiatalok aktív jelenléte szellemi feltöltődéssel társult. Az interaktív bemutatót érdeklődéssel követték, a kézműves ténykedésekbe élvezettel kapcsolódtak be.

Bernád Rita

MEGOSZTÁS