Babamasszázsra várják a jelentkezőket

0
877
Illusztráció: Pexels

Lehet még jelentkezni babamasszázsra Marosvásárhelyen: a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztő Központjának (Cseperedő) munkatársai 2-3 hónapos babákat nevelő szülők jelentkezését várják az október 13-án induló csoportba. A szülő-gyermek kapcsolat elmélyítésének, harmóniájának kiváló eszköze a babamasszázs.

Sok embernek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. A gyöngéd érintést, cirógatást, a szülő testi közelségét az újszülöttek még inkább igénylik, ami nem is csoda, hiszen kilenc hónapot töltöttek édesanyjuk méhében, a szüntelen érintkezés biztonságot és örömet nyújtó szeretetkapcsolatában. A babamasszázs egy meghitt módja annak, ahogyan a szülők közlik kicsinyeikkel, hogy szeretik őket, a babák pedig rugdalódzással, gügyögéssel jelzik vissza érzeteiket, szükségleteiket. A szülő egyetlen szeretetteljes érintése olyan megnyugtató üzeneteket közvetít a pici számára, mint: „Megszülettél és én most is veled vagyok. Érintelek. Kapcsolódunk egymáshoz. Hozzám tartozol. Gondoskodom rólad. Öröm vagy az életemben. Szeretlek”.

A babamasszázst általában és elméletben 2 hónapos kortól 6 hónapos korig hirdetik, de a gyakorlatban addig masszírozhatjuk, amíg ők meg nem unják és ki nem másznak, kúsznak a kezeink közül. A Caritas marosvásárhelyi babamasszázs-programja során azonban nemcsak a kicsik kapják a főszerepet: barátságos és megnyugtató környezetben az édesanyákat is igyekeznek ellazítani. A szakemberek szerint a babamasszázs hosszú távon hatásos, a Caritas munkatársainak célja, hogy az édesanyák technikákat, mozdulatsorokat sajátítsanak el, amit a foglalkozáson heti egyszer tanulnak, de otthon a mindennapi rutin része lehet. A marosvásárhelyi program több technikát ötvöz, thai-masszázs és kinesztetikai elemek is részei, a hangsúlyt mindenképpen az elmélyedő szülő-gyermek kapcsolat elősegítése kapja. A bőr-bőr kontaktus, a folyamatos kommunikáció a babával, valamint a baba jelzéseire való odafigyelés elősegíti a harmonikus kapcsolatot szülő és gyermek között, de igazoltan még a későbbi iskolai teljesítményre is kihatással lehet. A pszichológusok szerint a szülés utáni depresszió megelőzésében, de kezelésében pedig kiváló lehetőség egy friss anyuka számára a kimozdulás, a vezetett foglalkozás és hasonló kisbabás édesanyákkal való ismerkedés.

Bejelentkezni Nagy Annamáriánál lehet az alábbi elérhetőségek egyikén: annamaria.nagy@caritas-ab.ro, 0755 851 686.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas