Támogatócsoport indul daganatos betegeknek és demenciával élők hozzátartozóinak

0
460
Illusztráció: Pexels

Támaszcsoportokat indít a Gyulafehérvári Caritas dagantos betegséggel küzdő idősek, illetve demens betegek hozzátartozóinak, gondozóinak. Pszichológusok vezetésével zajlanak majd a foglalkozások: segítenek a betegség feldolgozásában, a megküzdésben, az életminőség javításában.

A daganatos idősek számára a Caritas marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja indít programot, a Mărăști utca 13. szám alatt. A keddenként 12 órától zajló csoportfoglalkozásokat Szigyártó Adrienn és Cosma István pszichológusok tartják. Olyan ötvenöt év feletti betegeket várnak a csoportba, akiknek lelki támaszra van szükségük. A foglalkozások célja, hogy elősegítsék a betegséggel való megküzdést, érzelmi támaszt nyújtsanak és javítsák az idős személyek életminőségét. Jelentkezni és érdeklődni október 31-ig lehet a 0265 213 509-es vagy a 0741 258 194-es telefonszámok egyikén.

A demenciával élők hozzátartozóinak szánt programnak is a Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja ad majd helyet. A csoportfoglalkozásokat Cosma István klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, mentálhigiénés szakember és Szigyártó Adrienn pszichológus, szupervízióköteles család-pszichoterapeuta vezetik. A beszélgetések során ilyen témákat érintenek: a demencia mélyebb megértése; a betegség és a családi rendszer; a maradandó én fogalmának tisztázása; gondozási stílusok; kommunikáció; a család segítő és támogató szerepe; a gondozók, családtagok mentálhigiénéje; a csoportba jelentkező személyek által javasolt témák.

A foglalkozás-sorozat tizenegy alkalomból tevődik össze, amelyek heti rendszerességgel zajlanak. Az egyes alkalmak időpontjait a szakemberek a jelentkezők igényeihez igazítják. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, mivel a helyek száma korlátozott (minimum 6, maximum 12 személyt tudnak fogadni). Érdeklődni és jelentkezni Szigyártó Adriennél lehet az alábbi elérhetőségek egyikén: 0734 888 417, adrienn.szigyarto@caritas-ab.ro október 31-ig.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas