Rózsafüzért készítettek a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánián

0
716
Fotók: gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia

Egyéni ízlésük szerint alakított színes fagolyókból készítettek rózsafüzért szüleikkel, oktatóikkal közösen a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániához tartozó gyermekek szeptember 30-án, pénteken délután.

A műhelymunka a legjobb eszköz valaminek a megértéséhez, hisz mindaz, ami kezünk közt születik, lelkünk egy darabkáját is tartalmazza. Ebből a megfontolásból hívtuk gyermekeinket szüleikkel, nagyszüleikkel és pedagógusaikkal egy olyan délutáni foglalkozásra, amely remek lehetőség a hamarosan rajtoló plébániai hittanokhoz, foglalkozásokhoz történő ráhangolódáshoz, terepszemléhez, ugyanakkor figyelemfelkeltő volta sem elhanyagolható, hisz a Szűzanya hónapjának küszöbén bármikor jól jöhet egy eszköz, amellyel bekapcsolódhatunk a világ minden templomában felhangzó imakoszorúba.

Nagy élmény volt látni, gyermekeink miként szorgoskodnak a kis fagolyók egymásba illesztésével, fiúk-lányok egyéni ízlésére szabott színek váltogatásával, az otthon maradt nagyszülőknek, testvéreknek ezzel szerezve meglepetést.

A rózsafüzérkészítési műhely titka elsősorban a jó Istenhez való közelség megérzése, amelyben vezetőnk volt a Pongrácz József vezette gyerekgitárcsoport zenéje, de ugyanígy a titok nyitja a szülő–gyermek–pedagógus közös munkája is. Tanulhattunk arról, miként született ez az imaforma, mit jelent a „koszorú” fogalma, miért rózsafüzér a rózsafüzér, mit jelentenek a titkok, miért alakulnak társulatok, imacsoportok eköré a Szűzanyával végzett, Jézus életét átelmélkedő imádság köré.

Külön öröm és meglepetés volt számunkra, hogy Marosvásárhelyről is csatlakozott egy édesapa a lányával, miután a közösségi médiából értesült a hírről. Délutánunkat imával, újonnan készült imafüzéreink megáldásával zártuk, a keddtől rajtoló plébániai találkozások vágyával megerősödve.

Jánossi Imre segédlelkész