Segítő műhelymunka koraszülöttekért, fogyatékkal élőkért

0
600
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Érzékenyítő műhelymunka-sorozatot szervez a Korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató program fogyatékosság és eltérő fejlődés témakörében a marosvásárhelyi Caritas Házban, a Mărăști utca 36. szám alatt október 3. és december 7. között a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatásával. A tartalmas programokat a koraszülöttek és fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartják.

Olyan pedagógusok és fejlesztő szakemberek jelentkezését várják a Gyulafehérvári Caritas munkatársai, akik munkájuk során speciális nevelési szükséglettel élő gyerekekkel kerülnek kapcsolatba, továbbá olyan szülőkét, akiknek gyerekei sajátos odafigyelést és nevelést igényelnek. Szívesen látnak minden olyan érdeklődőt is, aki többet szeretne megtudni az eltérő fejlődés és fogyatékosság témaköréről, de szükséges az előzőleges bejelentkezés, mert egyes előadásokra korlátozott a helyek száma.

A műhelymunkák a következő témák mentén zajlanak:

Kinesztetika – A mozgásérzékelés művészete: Október 3., 17:00
Kiemelt témák: saját mozgásunk elemzése, meglévő mozgásmintáink gazdagítása;
Meghívott: Nagy Annamária mozgásfejlesztő szakember.

Látszik a tanulási zavar már az óvodás korban?: Október 17., 17:00
Kiemelt témák: milyen részképességre van szükség a tanuláshoz, tanulási veszélyeztetettség előjelei;
Meghívott: Fülöp Orsolya gyógypedagógus.

Nem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen – Másság, autizmus, különféle figyelmi- és viselkedészavarok: Október 24–25., 9:00–15:00 A kétnapos képzés során érintett témák: mi fán terem az autizmus; mi számít problémás viselkedésnek?; feszültségkezelés és eszközei; skálák, relaxmesék;; autizmus és játék; eszközhasználat, napi rutin, képkártya; esetmegbeszélés; szülőkkel való kommunikáció; saját erőforrásaim. A felsorolt témákat a szakember, szülő és pedagógus szemszögéből egyaránt körbejárják. Az esemény meghívottja Vető Anna gyógypedagógus, coach, szakmai vezető a Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjában. A programra olyan személyek jelentkezését várják, akik mindkét nap jelen tudnak lenni a képzésen, viszont maximum 25 személyt tudnak fogadni.

Novemberben a következőképpen alakulnak a programok:

Szabályozás és önszabályozás csecsemő- és kisgyermekkorban: November 9., 17:00.
Kiemelt témák: hogyan alakul, és mi befolyásolhatja a szabályozási, önszabályozási folyamatokat csecsemő- és kisgyermekkorban? Szülői szerepek ennek a szabályozásnak a folyamatában; Meghívott: Palotás Hajnal pszichológus.

Szenzomotoros terápiák: Alapozó és Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (DSZIT) – November 17., 17:00. Tanulási zavarral küzdő, figyelem- és viselkedésproblémás, túlmozgásos gyerekeknek ajánlott terápiás eljárások. Meghívott: Rencsik Réka gyógypedagógus, Alapozó terapeuta és Palotás Hajnal pszichológus. Erre az alkalomra maximum 14 személyt tudnak fogadni.

Nem beszél a gyerek. Kell-e aggódni vagy sem? – November 23., 17:00
Kiemelt témák: mit nevezünk megkésett beszédfejlődésnek? Hogyan segít a fejlesztés? Hogyan támogassuk a szülőket?; Meghívott: Halmen Emese gyógypedagógus.

Kisgyermekek a képernyő előtt – az online média használatának hatásai – December 7., 17:00
Kiemelt témák: hogyan hat a korai képernyőhasználat a kisbabák, kisgyermekek éretlen idegrendszerére? Hogyan hat a családok életére a korlátlan képernyőhasználat? Mit tehet a szülő, a pedagógus, hogy minél jobban felvértezze a gyermekeket olyan készségekkel, amelyekre szükségük van a huszonegyedik században? Meghívott: Dimén-Varga Tünde iskolapszichológus, integratív gyermek-pszichoterapeuta.

Helyszín: Korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató program, Szent Ágnes Rehabilitációs Központ, Caritas Ház, Marosvásárhely, Mărăști utca 36. szám.

Jelentkezés és fontos tudnivalók:
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött ITT.
A létszámkorláthoz kötött műhelymunkák esetében a jelentkezőket a jelentkezés sorrendjében fogadják.
A műhelymunkák végén részvételi oklevelet állítunk ki. A szervezők fenntartják a programmódosítás jogát.

Kapcsolat:
Mezei Borbála, borbala.mezei@caritas-ab.ro, 0736 004 369.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas