A szó, a könyv, a kinyilatkoztatás

0
551
Fotó: a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánia Facebook-oldala

Szentírás vasárnapját Jelenits István ,,Tanulmányozzátok az írásokat” című írásának részletével köszöntjük.

Életünknek alapténye a szó, ezért szólhatott hozzánk az Isten. Történelmünk világhorizontot nyitó tornya a könyv, ezért adhatott Isten is könyvet a kezünkbe, s kinyilatkoztatása ezért nem egy-egy személlyel folytatott magánbeszélgetés, ezért közös kincse az egész emberiségnek.

A könyv megváltásra szorult, de megváltatott, sőt a megváltás eszközévé lett. Krisztus váltotta meg a könyvet, aki maga egyetlen sort sem írt, de beteljesítette az ószövetségi írásokat, és végbevitte azokat a tetteket, kimondta azokat a szavakat, amelyeket aztán az Újszövetség szent könyvei rögzítenek. „Jézus még sok mást is cselekedett – fejeződik be Szent János evangéliuma: ha időrendben nézem, az egész Biblia –, ha egyenként mind megírnák, azt hiszem, hogy az egész világ nem tudná befogadni azokat a könyveket, amelyeket írni kellene.” Jézus vállalta, beteljesítette az írást, s épp azzal váltotta meg, hogy túl is lépett rajta. A Bibliát élő szavával, életével magyarázta, s egy élő közösség kezére bízta. „A betű – önmagában – öl, a Lélek az, aki életet ad”; de a betű épp arra való, hogy a Lélek hordozója legyen.

[…] Krisztus parancsa:„Tanulmányozzátok az írásokat!” A Szentírást és minden igaz emberi művet, mert a könyvek titkába kapcsolódik a Biblia titka, amint az ember titkába kapcsolódik az Istené.

Meg kell tanulnunk úgy olvasni, hogy olvasásunk találkozás legyen: köztünk s a szerző, köztünk s az írásokat kifejtő Mester között.

Az írás 1972-ben született. Kötetben 1994-ben jelent meg a Vigilia Kiadó gondozásában Élet és evangélium címen.