Jelentős örmény családról nyílt kiállítás

0
888

Az Ars Sacra nemzetközi fesztivál keretében A Csiky család Marosvásárhelyen című rendezvénysorozatot szervezték meg szeptember 23-án és 24-én a Keresztelő Szent János plébánia és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében.

A rendezvény szeptember 23-án kiállításmegnyitójával kezdődött a Deus Providebit Tanulmányi Ház előcsarnokában. Péter Arthur marosi főesperes-plébános köszöntője után Kántor Éva Andrea és Márton Előd Lehel örmény népdalokat adott elő, majd a Csiky család Marosvásárhelyen című kiállítást dr. Puskás Attila egyesület elnök, Barabás Kisanna, plébániai levéltáros-művészettörténész és dr. Kálmán Attila történész, egyesületi elnökhelyettes ismertette. Az előadók az örmény kereskedők marosvásárhelyi megjelenéséről és a város egyházi, gazdasági és kulturális életében jelentős szerepet betöltő személyiségről, Csikyakról – Mártonról, Miklósról és Emilről – értekeztek. Az esemény jelentőségét emelte, hogy időközben előkerültek a magyarörmény család marosvásárhelyi leszármazottai birtokában található, eddig ismeretlen kordokumentumok – kéziratok, családi fényképek, zárszámadások – illetve az pápai oklevél, amelyet Csiky Emil kereskedő gr. Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspök felterjesztésére kapott XI. Piusz pápától, elismerésképpen az egyház támogatásáért. A családi dokumentumokat Vescan Katalin, Csiky Emil dédunokája ismertette a közönségnek.

Szeptember 24-én, szombaton délelőtt 11-kor és este 7 órakor a kiállítást, a plébániatemplomot és kriptát, a Csiky család vonatkozásában is bemutató egyházművészeti és történelmi sétát tartottak magyar nyelven, délután 5 órakor pedig románul. A Csiky család a város egyik legjelentősebb örmény származású családja. Az Ars Sacra Fesztivál keretében bemutatott kiállítás három nyelven (magyarul, románul és angolul) ismerteti a család életét. A kiállítás idén október 16-ig látogatható a Deus Providebit Tanulmányi Ház előcsarnokában.

Puskás Attila