Pályázatot hirdetnek a 2025-ös szentév himnuszának megzenésítésére

0
629
Fotók: képernyőképek a videóból

Az Evangelizációs Dikasztérium a 2025-ös szentév himnuszával kapcsolatban várja a pályaműveket, arra buzdítva az érdeklődőket, hogy zenésítsék meg azt a hivatalos szöveget, amely kifejezi a jubileumi rendezvény lényegét.

A 2025-ös szentévre való felkészülés részeként az Evangelizációs Dikasztérium, amely felelős a szentévhez kapcsolódó vatikáni kezdeményezések koordinálásáért, mindenki számára nyitott pályázatot hirdet a jubileumi himnusz megalkotására. Arra kérik az érdeklődőket, hogy zenésítsék meg a világ evangelizálásával kapcsolatos alapvető kérdések szekciója által javasolt szöveget, amely kifejezi a jubileumi rendezvény lényegét. A himnusznak liturgikus célja van, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy az egyházi gyülekezet és a Schola Cantorum énekelje. A pályázatra a műveket 2023. március 25-ig kell beküldeni.

Az Evangelizációs Dikasztérium bizonyos nevezési feltételeket ír elő a szentévi himnusz pályázatában. A kompozíciónak a szerző eredeti és eddig kiadatlannak alkotásának kell lennie, és tartalmaznia kell a Schola Cantorum szólamhoz, a refrén és strófák 4 szólamú énekléséhez szükséges elemeket. A résztvevőknek be kell nyújtaniuk az ének- és orgonapartitúrát is, és a pályamű nem lehet fizetett megbízás eredménye, továbbá soha nem adhatták elő koncerten vagy nyilvános rendezvényen, illetve nem közvetíthette a média. A nevezés további feltételeit a 2025-ös szentév himnusza pályázathoz készített weboldal tartalmazza. A jelentkezési lapok ITT lesznek elérhetőek 2023. január 16-tól 2023. március 25-én este 8 óráig (olasz idő szerint). Ezt az időpontot követően és szentév a kiválasztás folyamatának befejezése után csak a pályázat győztesével lépnek kapcsolatba.

A katolikus egyház 25 évente ünnepli a szentévet. Ez az egyház és minden keresztény mindennapi élete fellendítésének ideje. Minden jubileumi évnek van egy témája. Ferenc pápa a Remény zarándokai témát választotta a 2025-ös szentévre. A szentévet „rendes”-nek nevezik, ha a szokásos 25 éves időszak után tartják, és „rendkívüli”-nek, ha valamilyen kiemelkedő esemény miatt hirdetik meg. A 2025-ös szentév a 25 éves időszak elteltével kerül megrendezésre.

Forrás: Benedict Mayaki, SJ/Somogyi Viktória/Vatican News