A romániai katolikus püspökök közösségben a szinodalitás szellemében

0
997
A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tagjai meglátogatták a nagyváradi római katolikus püspöki palotát

Nagyváradon tartották a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülését szeptember 19-21. között a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség szervezésében, az ország római és görögkatolikus püspökeinek részvételével. A találkozó végén kiadott közleményt olvashatják az alábbiakban.

A napirendi pontokat a helyi egyházak igényei határozták meg. Ahogy az ilyen találkozókon lenni szokott, több imapillanatra is sor került — különös tekintettel az ukrajnai békéért –, amelyek a szentmise celebrálásában csúcsosodtak ki az Színeváltozás templomában, a szeminárium templomában és a Szent Miklós görögkatolikus székesegyházban, a Iuliu Maniu Görögkatolikus Gimnázium papjainak, hívőinek és diákjainak részvételével. Virgil Bercea püspök, a találkozó házigazdája különböző kulturális pillanatokat is beiktatott a programba és megszervezte a püspökök találkozóját a helyi civil hatóságokkal.

Érzelmi töltettel teli volt a látogatás a történelmi görögkatolikus püspöki palotában, amely 2018. augusztus 25-én pusztító tűzvész áldozata lett, és amely még mindig nyílt seb a helyi püspök és a közösség számára. A püspökök örömmel látogatták meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye nemrég felújított palotáját is.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia megbeszéléseinek középpontjában a püspöki szinódus állt, a szinodalitás témája. 2021. október 17-én kezdődött a szinodális út első szakasza: a helyi egyházak meghallgatása és a velük való konzultáció, amely 2022 augusztusában ért véget. A Püspöki Konferencia elküldte a beérkezett válaszok nyomán összeállított dokumentációt a püspöki szinódus vatikáni főtitkárságának. Az egyházmegyék, bizottságok és intézmények Püspöki Konferenciával kapcsolatos információi mellett a megbeszélések érintették a liturgikus élet, az oktatás, az ifjúság, a család, a romániai papság és szerzetesek közötti együttműködés, valamint a más európai püspöki konferenciákkal és egyházi intézményekkel való kapcsolatok kérdéseit.

A romániai katolikus püspökök következő ülésére 2023. május 10-12. között kerül sor Szatmárnémetiben, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szervezésében. A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia évente kétszer rendes ülésszakon ülésezik, és Románia összes római katolikus és görögkatolikus püspökét tömöríti, kifejezve a helyi egyház egységét és a Péter követőjével, a pápával való közösséget.

Francisc Ungureanu, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia titkára

Fordította Cziple Hanna-Gerda

Forrás: a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye

Fotó: a nagyváradi római katolikus egyházmegye Facebook-oldala