Püspökeink Nagyváradon tanácskoznak

1
950

Nagyváradon tartják a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülését szeptember 19-21. között a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség szervezésében, az ország római és görögkatolikus püspökeinek részvételével.

A jelenlévő főpásztorok, köztük Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök, Pál József Csaba temesvári, Schönberger Jenő szatmári és Böcskei László váradi megyés püspök a romániai egyházmegyék pasztorális és adminisztratív kérdéseiről folytatnak tárgyalásokat.

Az Egyházi Törvénykönyv leírása szerint: „A püspöki konferencia állandó intézmény: valamely ország vagy egy bizonyos terület püspökeiknek egyesülése. Benne ezek a püspökök egyes lelkipásztori feladataikat közösen gyakorolják területük krisztushívői érdekében annak a nagyobb jónak az előmozdítására, amit az embereknek az egyház ad. Ez főként az apostoli tevékenységnek a kor és a hely adottságaihoz kellőképen alkalmazott formái és módszerei révén történik a jog előírásai szerint.” (447. kánon). A püspöki konferencia az egyházi kollegialitás konkrét megvalósulásának egyik formája.

A nyitó szentmisét szeptember 19-én délután 6 órától a nagyvárad-velencei görögkatolikus templomban ünnepelték. A résztvevő püspökök szeptember 20-án, kedden reggel 8 órakor a nagyváradi szemináriumi templomban római katolikus szentmisét celebráltak, szeptember 21-én szintén reggel 8 órai kezdettel pedig a nagyváradi Szent Miklós-székesegyházban ünneplik a szentmisét.

A konferencia tagjaként az ülésen részt vevő Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök is szeptember 20-án, kedden este a püspöki palotában fogadja az ország főpásztorait.

1 HOZZÁSZÓLÁS