„Ti vagytok a világ világossága!” Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Mezőpetriben

0
1428

„Ti vagytok a világ világossága!” (Mt 5,14) mottóval tartották szeptember 17-én a szatmári egyházmegye ifjúsági találkozóját Mezőpetriben.

Az ifjúsági iroda meghívására, két éves programkihagyás után, idén 140 fiatal jelentkezett a rendezvényre az egyházmegye 24 plébániájáról. A változatos programkínálatból minden részvevő találhatott kedvére valót. Az ünnepélyes megnyitó, a köszöntések és ima után a plébániai csoportok bemutatkozása következett.

A délelőtt további részében két helyszínen előadást hallgattak a fiatalok, amit Puvak Antal Marian és Guia Laurean Hugó ferencesek tartottak. Ezt kiscsoportos megosztás követte, ahol a résztvevők elmondhatták gondolataikat, meglátásaikat mindarról, amit hallottak, ami érinti, foglalkoztatja őket. A délután folyamán alternatív foglalkozások sokféleségéből választhattak, amiben volt fórumbeszélgetés, méta, néptánc, kézműves és zene műhely, társasjátékok. A Hugó atyával érkezett csíksomlyói csapat fafaragásra és lufi hajtogatásra várta az érdeklődőket, ismerkedni vágyókat.

A délutáni szentmisét Schönberger Jenő szatmári megyés püspök tartotta, aki bevezető gondolataiban a mottóra utalva kihangsúlyozta, hogy mi csak akkor lehetünk a világ világossága, ha beengedjük, a szívünkbe Jézust és vele, belőle élünk, mert ő a világ világossága. A szentmisén közreműködött Baumgartner Márk kaplonyi kántor gyermekkórusa. A lelki töltekezés után Barta Barnabás plébános vacsorára hívta a fiatalokat, amit a falu közösségének lelkes csapata készített nagy szeretettel. Az esti mulatság jó hangulatát a Petri Band zenekar biztosította. 

A szervezők s a résztvevők egyaránt hálásak a plébánosnak, a falu vezetőségének, a mezőpetri híveknek, hogy házigazdaként nagylelkűen segítették a találkozó háttérmunkáját azért, hogy a fiatalok otthonosan és jól érezzék magukat, minőségi időt töltsenek együtt.

Számodra mit jelentett az ifjúsági találkozó? Mit vittél haza a szívedben? A résztvevők visszajelzései

Vigh Kevin, Nagykároly: Mivel ez az első ifjúsági találkozóm, nagyon tetszett, mert akiket megismertem, kedvesek és nyitottak voltak. Sok örömöt és új élményeket adott, mivel együtt lehettem a barátaimmal. Én igazából sok új baráttal és főleg azzal gazdagodtam, hogy még közelebb kerültem Istenhez, ami egy csodás dolog. Én a szívemben a mottót hoztam haza, ami engem nagyon megragadott: ,,Mi vagyunk a világ világossága!’’

Májer Johanna, Szatmárnémeti: Feltöltődést jelentett, illetve sok élménnyel és emlékekkel tértem haza a szívemben.

Suhart Vivien, Kakszentmárton: Örömöt jelentett, hogy a foglalkozások alatt segíthettem másoknak az új karkötőkészítő-technikák elsajátításában. Számomra feltöltődés volt.

Zolcseak Dóra, Sárköz: Élményt adott, új barátokat/ismerősöket. A délutáni tevékenységek tartalmas kikapcsolódást nyújtottak számomra: a műhelyfoglalkozások, beszélgetések, sport- és szabadidős tevékenységek. De legfőképp lelki feltöltődésben részesültem. Sok új dolgot tanulhattam társaimtól és öröm volt látni mások arcán is, hogy ők is élvezik. Hálás vagyok a szervezőknek, hogy én is részt vehettem.

Gázsa Dóra, Józsefháza: Számomra az idei ifjúsági találkozó az összetartozást és a lelki feltöltődést jelentette. Két év kimaradás után nagyon jó volt újra együtt lenni, találkozni a fiatalokkal és felfedezni bennük azt a fényt, amely képes megváltoztatni a világot, hiszen jól tudjuk, hogy egy aprócska láng is elég ahhoz, hogy a sötétségben eligazodjunk.