Az egresi ciszterci kolostort bemutató kiállítást nyitottak meg

0
887
Fotók: A temesvári püspökség sajtóirodája

A temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum Terézia-bástya B1-es tetőterében szeptember 15-én, csütörtökön 18 órakor megnyitották Az egresi ciszterci kolostor 11791500 között, a régészeti kutatás szemszögéből című kiállítást.

A Temesvári Római Katolikus Püspökség részéről az eseményen részt vett Roos Márton nyugalmazott püspök, aki tolmácsolta Pál József Csaba megyés püspök üdvözletét, Bene Tamás csanádi plébános, Kozovits Attila perjámi plébános és Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros.

Az egresi ciszterci apátság története, ahol 2013-ban a Bánsági Nemzeti Múzeum és a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével megkezdődtek az ásatások, 2016 óta pedig több régészeti lelőhelyet is megnyitottak, évről évre gazdagabban tárul fel előttünk.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Claudiu Ilaș, a Bánsági Nemzeti Múzeum igazgatója, Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régész és kutatócsoportjának tagja, Daniela Tănase, a Bánsági Nemzeti Múzeum régésze, Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Nemzeti Múzeum középkorkutatója és Roos Márton ny. püspök. Beszédében a nyugalmazott püspök kiemelte a ciszterci rend karizmáját, amely hasonló a bencésekéhez, mivel annak egyik ágát képezi, a mai napig az „Ora et labora” (imádkozz és dolgozz) szabálya szerint él. Ez a közösségek és kolostorok minden tagjára érvényes. Az ima lehet hangosan mondott, suttogott vagy énekelt, a munka pedig lehet fizikai vagy szellemi munka, kutatás vagy régebben könyvmásolás. A ny. püspök román és magyar nyelvű hozzászólásában rámutatott, hogy minden ciszterci templomot a Szűzanya oltalmába ajánlottak. A szerzetesek híresek voltak építészeti képességeikről, épületeikben szerették az egyszerűséget és a praktikumot. A kutatás és a felkeresett régészeti helyszínek során Roos püspök bevallotta, hogy meghatotta az egyéni és közösségi sírok feltárása, amelyek gyakran törött és részben elégett maradványokat tartalmaztak, több száz évvel ezelőtt élt emberekét, szerzetesekét, apátokét vagy talán testvérekét, világiakét, akik a veszélyekkel, a betörésekkel szemben kitartottak keresztény hitük mellett, egyesek életüket adták hitükért.

A megnyitón Claudiu Ilaș, a Bánsági Nemzeti Múzeum igazgatója átadta Major Balázsnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem képviselőjének és Roos Márton püspöknek a temesvári intézmény 150. évfordulója alkalmából kiadott jubileumi múzeumi emlékérmet.

Az eseményen részt vettek a múzeum, a Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem szakemberei, a Temesvári RMDSZ vezetőségének tagjai, építészek, a sajtó képviselői, egyetemisták és nagyszámú érdeklődő közönség.

A rendhagyó kiállítás szeptember 17-én, szombaton 10 és 18 óra között látogatható a Mária Terézia-bástya B1-es tetőterében.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája