Kitüntették Jánó Mihály művészettörténészt

0
776
Fotó: László F. Csaba

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Jánó Mihály művészettörténészt, nyugalmazott muzeológust, a Székely Nemzeti Múzeum képtárának volt vezetőjét, volt megyei művelődési főtanácsost, a Háromszék külső munkatársát, szerzőnket. Az elismerést Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának szervezésében adták át kedden délután.

A csíkszeredai Lázár-ház eskütermében, Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök által az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából székelyföldi személyiségeknek adományozott állami kitüntetéseket adta át Tóth László főkonzul. Jánó Mihály az erdélyi magyar kulturális örökség feltárását és széles körű megismertetését szolgáló munkája elismeréseként részesült a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben. A Percze László konzul által felolvasott méltatásban elhangzott, Jánó Mihály fő kutatási területe: az erdélyi középkori falképfestészet, azon belül a Szent László-ábrázolások ikonográfiája, „nemzet festője”, Barabás Miklós életműve, illetve az erdélyi magyar műemlékvédelem. 1973 és 2001 között több mint 250 képzőművészeti, történeti és műemléki dokumentációs kiállítás szervezése és megrendezése fűződik nevéhez. 1974 és 2021 között több mint 200 előadást tartott a magyar középkori, újkori és jelenkori képzőművészet témakörében Erdélyben, Magyarországon és külföldön.

Szakmai tevékenysége mellett Jánó Mihály aktív szerepet vállal a közéletben is. 1990–2001 között Kovászna megye művelődési felügyelőségének főtanácsosa volt. Munkatársaival együtt végzett hivatali tevékenységéből kiemelhető a Kovászna megyei művelődési intézmények által szervezett tudományos vagy közművelődési rendezvények szervezési és pénzügyi támogatása; valamint művelődési és művészeti intézmények, egyesületek, alapítványok létrehozásának kezdeményezése és társszervezése. 1990 és 2022 között tíz könyve, több mint száz tanulmánya, ismeretterjesztő cikke jelent meg romániai és magyarországi lapokban az erdélyi művészettörténet témakörében. Számos jelentős művészeti és művelődési rendezvény, történelmi és bölcsészeti tudományos konferenciasorozat szervezésében, továbbá emlékművek és köztéri szobrok megrendelésében és avatóünnepségek szervezésében működött közre. Az eltelt évtizedekben tevékenyen támogatta az egyházak kulturális rendezvényeit, valamint a roma közösségek művelődési rendezvényeinek szervezését. 1991-ben létrehozta a Kultúra szabadságáért díját Háromszék művelődési életében kimagasló eredményeket elért intézmények és szakemberek számára. Munkája elismeréseként Jánó Mihályt több rangos szakmai testület választotta tagjává.

Forrás: Szekeres Attila / Háromszék

Lapcsaládunkon belül a Keresztény Szóban többször jelentek meg munkái, illetve a Verbum kiadónál jelent meg a A székelyderzsi unitárius templom – Kalauz című könyve a templom freskóiról. A kötetet IDE kattintva meg lehet rendelni.