A Szentlélek egyik ajándéka a tudomány − tanévnyitó a nagyváradi és a temesvári teológiai líceumban

0
606
Fotó: a temesvári püspökség sajtóirodája

„Ne utasítsátok el a jó szót, akár szüleitek, akár tanáraitok, akár papjaitok részéről érkezik, hanem hallgassátok meg. Legyetek bölcsek. A Szentlélek egyik ajándéka a tudomány. Amikor tanultok, kérjétek a Szentlékek segítségét, mert a tudás jó, és az okos, művelt embert soha nem lehet befolyásolni, mert mindig tudja, hogy mit akar” – mondta beszédében Kocsik Zoltán, a Gerhardinum-líceum igazgatója. Összeállításunkban a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum tanévnyitó ünnepségéről olvashatnak, valamint képes beszámolót láthatnak a nagyváradi Szent László-líceum évkezdő ünnepéről.

Tanévkezdés a Gerhardinum-líceumban

Az iskolai év első napján, szeptember 5-én reggel a Gerhardinum Római Katolikus Líceum növendékei tanítóik és tanáraik kíséretében vonultak a temesvár-erzsébetvárosi templomhoz, hogy részt vegyenek a tanévnyitó szentmisén, amelyet Dirschl Johann általános helynök, egyházmegyei tanfelügyelő mutatott be. A liturgián koncelebrált Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum-líceum igazgatója.

A szentmise kezdetén az általános helynök tolmácsolta Pál József Csaba megyés püspök üdvözletét, aki idén nem lehetett jelen az évnyitón és a Szentlélek segítségét kérte az új tanévre. A liturgia zenei szolgálatát az iskola kórusa látta el Iustin Călin vezetésével. Szentbeszédében a főcelebráns a felolvasott evangéliumi részhez kapcsolódóan úgy fogalmazott: az iskolának fontos szerepe van abban, hogy megtanítsa az embereket sziklára építeni a házukat, a keresztények számára pedig ez a szikla Jézus Krisztus.

Magyar nyelvű szentbeszédében Kocsik Zoltán igazgató arra buzdította a növendékeket, hogy őrizzék meg a kíváncsiságukat, nyitottságukat a világ iránt, a tanítókra, tanárokra pedig úgy tekintsenek, mint azokra, akik segítenek felfedezni ezt a világot. „Ne utasítsátok el a jó szót, akár szüleitek, akár tanáraitok, akár papjaitok részéről érkezik, hanem hallgassátok meg. Legyetek bölcsek. A Szentlélek egyik ajándéka a tudomány. Amikor tanultok, kérjétek a Szentlékek segítségét, mert a tudás jó, és az okos, művelt embert soha nem lehet befolyásolni, mert mindig tudja, hogy mit akar” – mondta a lelkipásztor.

A Temes megyei Tanfelügyelőség képviseletében Kiss Ferenc tanfelügyelő vett részt a szentmisén, aki hangsúlyozta: a most kezdődő iskolai év során sok újdonság vár tanulóra és tanárra egyaránt, de az iskola azért van, hogy tanuljanak és tanítsanak benne, mert a tudás örökérvényű. „Milyen a jó iskola, melyik a jó iskola? Az, amelyik a legszebb, a legnagyobb, a legjobban felszerelt? Nem feltétlenül. A jó iskola az, ahova mindenki szeretettel jár, ahol mindenki tudja és érzi azt, hogy mi a kötelessége, ahol kölcsönös a tisztelet” – fogalmazott Kiss Ferenc tanfelügyelő.

Végezetül az iskola igazgatója bemutatta az egyes osztályok óvónőit, tanítóit és osztályfőnökeit.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája

Képes beszámoló a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanévnyitó ünnepéről

Szeptember 5-én országszerte megkezdődött az iskola. A nagyváradi egyházmegye egyetlen római katolikus teológiai líceuma, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum a hagyományos Veni Sancte misével kezdte meg a 2022−2023-as tanévet. A székesegyházban Böcskei László megyés püspök köszöntötte a tanulókat, különös tekintettel az iskolakezdőket – adta hírül a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala.