Isten által megérintett emberek tudnak másokat megérinteni

Tanévnyitó a gyulafehérvári GMGK-ban

0
989


A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban ünnepi szentmisével vette kezdetét a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceum tanévnyitó ünnepsége, amely a líceum kápolnájában folytatódott és osztályfőnöki órával zárult.

Szeptember 4-én, vasárnap a szentmisén jelen voltak a líceum diákjai, azok szülei, valamint az iskola új elöljárói és tanári kara. A szentmisét a kisszeminárium új igazgatója, Farkas Ervin celebrálta az újonnan kinevezett prefektussal, Pasca Szilárddal, a szentbeszédben Kovács József, a diákok lelkivezetője szólt a fiatalokhoz.

Az elöljáró az aktuális vasárnap olvasmányainak üzenetére alapozva fogalmazta meg a diákoknak gondolatait, illetve mindazokat a járható és kizárólagos utakat, melyeket a középiskolai évek alatt magukévá kell tenniük.
Kovács József elmélkedését személyes élettörténettel kezdte, melyből bevezetést, megszólítást érezhettek a diákok arra, hogy mindnyájan Isten által megérintett, kiválasztott emberek és feladatuk van a világban. Bátor cselekvésre és öntudatos jelenlétre buzdította őket, hogy szívükre hallgatva, Isten hívását követve jó emberekké váljanak. Hangsúlyozta: az életben sokszor nem arra emlékeznek majd velünk kapcsolatban, amit tettünk, mondtunk, hanem arra, milyen érzéseket ébresztünk embertársainkban, amikor ránk gondolnak.
Elsőként kell segíteni, szeretni, megbocsátani és elfogadni, így haladhatunk előre a jobb emberré válás útján, felismerve sajátos hivatásunkat az egyházban vagy a családban. Gondolatait Bosco Szent János egyik élettörténetével zárta, felmutatva az erőforrást mindennek megtételéhez: csendesen és gyakran szemlélni a megfeszített Úr Jézus alakját. Egyedül ez képes erőt adni, mássá lenni és újrakezdeni.

Az ünnepi szentmise után visszatérve az iazgató megnyitotta az új tanévet, kifejezte háláját a tanári kar és a saját nevében is elődjének dr. Gál Lászlónak, megköszönte mindazt, amit az iskoláért, diákokért a magyar oktatásért tett. Ezt követően Farkas Ervin igazgató ismertette az új tanév szerkezetét, bemutatta az új diákokat, elöljárókat, tanárokat, a napirendet, majd osztályfőnöki órákkal zárult az évnyitó.

A kisszeminárium vezetősége

Forrás: GMGK